Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lägre löner hos dalaföretag

Annons

Det visar en undersökning som Civilingenjörsförbundet, CF, gjort av medlemmars löner under 2002 i de större företagen.

Av de 33 värstingföretagen på CF:s varningslista finns nio representerade i Dalarna

- ABB riskerar att tappa ingenjörer om de inte tar detta på allvar, vår statistik ger dock inte en rättvisande bild i Ludvika då flera av ABB-enheterna inom Kraften hamnat utanför statistiken på grund av omorganisationen, säger Bertil Nordqvist, fackordförande för civilingenjörsförbundet inom ABB-kretsen i Sverige.

Civilingenjörerna inom ABB Utilities som arbetar inom HVDC i Ludvika tjänar 97,4 procent av medellönen, plats 25 på listan.

- Sammanlagt har vi över 400 medlemmar i Ludvika och vi vet att HVDC betalar bättre än vad andra enheter betalar. Det finns inget som tyder på att så inte skulle vara fallet också nu, säger Nordqvist som nu tillsammans med övriga PTK-fack i Västerås ska genomföra en central förhandling då ABB-bolagen i Västerås inte anses vara förhandlingsvilliga i årets löneförhandling.

Förhandlingen i Västerås blir vägledande också för ingenjörslönerna i Ludvika.

Men det lönar sig inte för ABB-ingenjörerna att byta till andra företag i Dalarna om de ska hitta arbetsgivare som betalar bättre.

Fyra företag med verksamhet i Dalarna toppar värstinglistan, Scandiaconsult Sverige som finns i Falun betalar sämst, 86,1 procent av medellönen. I snitt tjänar en svensk civilingenjör 39 000 kronor per månad före skatt.

Näst sämst betalar Swedepower AB som har verksamhet i Ludvika med 86,9 procent, WSP Sverige AB som har verksamhet i Borlänge betalar 88,7 procent och fjärde sämsta lönegivare är Sweco VBB Viak AB som finns i bland annat Falun.

På plats 21 på varningslistan finns Alstom Power Sweden, som nu ägs av Siemens, med verksamhet i Ludvika, där ligger löneläget på 96,4 procent

SSAB Tunnplåt AB som finns i Borlänge betalar sina civilingenjörer bäst i Dalarna men trots detta ligger lönerna under riksgenomsnittet med 98,2 procent av medellönen.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons