Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lagligt att säga upp journalisten

Annons

?

Journalistförbundet (SJF) har anmält DD till Arbetsdomstolen (AD) för att uppsägningen den 1 februari i år saknar laglig grund.

TU anser för sin del att uppsägningen är sakligt grundad och att inga skadestånd därför ska utgå.

Fallet har sin grund i att Barkskog sedan i höstas utsetts till andretränare i fotbollsklubben Ludvika FK. DD hävdar att Barkskog därigenom uppträtt illojalt mot tidningen och att trovärdigheten genom uppdraget därmed skulle rubbas.

Hans uppdrag som andretränare i en division II-klubb skulle kunna misstänkliggöra Barkskog som en fri och självständig journalist.

I sin sammanfattning till Arbetsdomstolen konstaterar TU att Barkskogs uppdrag i LFK är av en sådan art att det får anses påverka hans tjänst som lokalredaktör i Smedjebacken.

Han har agerat illojalt mot DD genom att inte informera om den kunskap han haft om klubben vilket i förlängningen skapar ett trovärdighetsproblem för företaget och ett bristande förtroende för Barkskog.

DD har enligt TU inget att erinra mot Barkskogs eventuella medlemskap i klubben utan det handlar om det omfattande uppdraget som andretränare i klubben.

Fallet kommer upp till förhandling i Arbetsdomstolen någon gång under den andra delen av maj.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons