Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låginkomsttagare blir inte politiker

Annons

Två av tre kandidater på socialdemokraternas valsedlar till kommunfullmäktigeförsamlingarna i Dalarna tjänar över 200 000 kronor per år. Bara 6 procent tjänar under 100 000 kronor.

Har arbetarpartiet blivit mer högerinriktat, ett parti för medel- och höginkomsttagare?

- Nej. Vi har väldigt mycket folk med LO-bakgrund, och därigenom en bred förankring till grupper med låga löner, säger Peter Hultqvist, distriktsordförande för socialdemokraterna i Dalarna.

- Det visar också det jobb vi gjort i år. Om man ska ta Borlänge som ett exempel gjorde vi i år en satsning på låglönegrupper i kommunen, som fått en av de största löneökningarna i landet för låglönegrupper. Vi jobbar också för fler heltider i vården, slår vakt om en stark offentlig sektor och jobbar för att förbättra a-kassesystemet.

Att partiet har lägst andel låginkomsttagare bekymrar alltså inte Hultqvist särskilt mycket:

- Det är klart att vi gärna ser fler låginkomsttagare i politiken. När vi jobbat med nomineringarna har vi inriktat oss på att ha en ordentlig spridning och en stark representation från LO-sidan. Vi har inte suttit och tittat i några lönelistor då.

- Man ska också komma ihåg att många LO-gruppers löner har höjts. Och bland de som har heltidsarbete är det inte många som tjänar under 100 000 kronor.

Är det svårt att locka låginkomsttagare till politiken?

- Jag vet inte om det är svårare, men många känner säkert att de har nog med det de har. Men det är förstås viktigt för oss att utveckla och förnya partiets arbetsformer.

Hur går det då till när partiet formar sina vallistor?

- Medlemmarna föreslår kandidater. När det gäller vår riksdagslista har vi haft ett provval. Valberedningen väger sedan samman provvalet med regional spridning, spridning av kön, kunskap och bakgrund. Sedan fastställs listorna av distriktskongressen, säger partiets ombudsman, Jan Bohman.

- På vår lista har långt över 50 procent LO-bakgrund. Av våra sex förstanamn till riksdagen har fyra tydlig LO-bakgrund.

Undersökningen av kommunfullmäktigekandidaterna visar också att Dalarnas moderater har flest rika kandidater i hela landet. Var fjärde moderat som står i listorna till kommunvalen i Dalarna har en förmögenhet på över 900 000 kronor, uppger Radio Dalarna.

Sett till alla partiers kandidater i länet har var tionde en förmögenhet på över 900 000 kronor.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons