Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Laghål hjälper psyksjukas vapenköp

Annons

I över hälften av USA:s delstater får FBI inte de uppgifter om människors mentala hälsa som behövs för att kunna granska potentiella vapenköpares bakgrund. Det underlättar för psykiskt sjuka att skaffa sig vapen.

Men en ändring kan vara på gång efter blodbadet på Virginia Tech-universitetet som kostade 33 människor livet. I kongressen ligger nu ett förslag om att skjuta till över en miljard dollar för att delstaterna ska ha råd att dela med sig av sina mentalvårdsjournaler till de federala myndigheterna.

1968 antogs en lag som förbjuder försäljning av vapen till mentalt sjuka. Enligt justitiedepartementet anser sig dock 28 av USA:s 50 delstater förhindrade att ge sådan hälsoinformation till federala polisen FBI:s nationella datasystem för snabbkontroll av personers bakgrund. Hindren är både bristande teknik och regler till skydd för privatlivet.

Ibland väger federala lagar tyngre än delstaters integritetsskydd som hindrar polisen att ta del av utlåtanden om människors mentala hälsa. Andra gånger krävs dyrbara ändringar av rutiner för hur sådan information samlas ihop och lagras.

I exempelvis Pennsylvania kan delstatspolisen gå in i mentalregistren för att kontrollera människors förflutna, men en lag förbjuder sedan polisen att dela de uppgifterna med FBI.

När kongressen skapade systemet för personkontroll antog den också 1993 en lag som ålade delstaterna att hålla federala myndigheter underrättade om personer som befunnits psykiskt sjuka eller som tagits in för tvångsvård. Fyra år senare upphävde Högsta domstolen den lagen med motiveringen att delstaterna inte kan tvingas delta i sådana federala program.

Virginia, där det massmordsdrabbade universitetet ligger, har lämnat mer information om människors mentala status till FBI:s databas än någon annan delstat. Men den blivande massmördaren Seung-Hui Cho rapporterades aldrig, trots att han av domstol ådömts att genomgå psykiatrisk rådgivning. Orsaken var att han aldrig fördes till mentalsjukhus och registrerades. Därför kunde Cho utan problem från federal polis inhandla sina två pistoler och bege sig till Virginia Tech.

TT

Mer läsning

Annons