Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lägg vårskräpet på rätt ställe!

Annons

Nu när folk vårstädar hemma och i fritidshus brukar det synas på våra återvinningsstationer.

Det är inte bara förpackningar och tidningar som lämnas utan vi får också "vårtecken" i form av grovsopor och annat som inte är tillåtet att lämna vid stationerna, exempelvis farligt avfall.

Förra våren hittade vi till exempel massor av trädgårdsavfall, utslitna vinterdäck, kläder, möbler, trasiga pulkor, samt farligt avfall som läkemedel, bilbatterier, dunkar med motorolja, båtrengöringsmedel och till och med bekämpningsmedel.

Att lämna den här typen av sopor vid återvinningsstationerna är olagligt och kan ge dagsböter eller fängelse i upp till ett år. Dels kan det vara skadligt för miljön, dels kan det vara mycket farligt om barn får tag i det.

Det är inte heller någon trevlig syn för de som kommer för att lämna förpackningar och tidningar.

Jag vill därför vädja till alla att bara använda återvinningsstationerna till det de är till för; tömda förpackningar och tidningar från hushåll, sorterade i respektive behållare.

Under vårhelgerna är våra stationer extra belastade och för att vi ska kunna klara av det och hålla snyggt är det ett måste att vi inte behöver ta hand om annat material.

Det är inte svårt att bli av med grovsopor och farligt avfall på ett tillåtet sätt. Kommunernas särskilda återvinningscentraler tar emot det, och information om dessa finns i telefonkatalogen och på kommunens hemsida.

Mycket information finns också på www.sopor.nu.

Mia Steinbach

Förpackningsinsamlingen

Mer läsning

Annons