Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lägg ned projektet Alternativ barnomsorg

Annons

Hedemoras borgerliga allians har beslutat om en så kallad "alternativ privat barnomsorg", utan att ha utrett konsekvenserna och utan att ens veta om det är lagligt.

En person får 60 000 per barn och år för egna barn och för max sex andra barn. Krav på personaltäthet och utbildning finns inte och inte heller finns särskilda krav på lokaler.

Pengarna tas från annat håll i den kommunala budgeten. Varför inte satsa dessa resurser på den kommunala barnomsorg som redan finns och är populär, mycket efterfrågad och mycket bra. Tydligen anser majoriteten att nya pengar till det ni kallar "alternativ barnomsorg" är viktigare än att minska gruppstorlekar och höja kvalitén inom den kommunala förskolan!

Konsekvenserna av att börja experiment med alternativ barnomsorg kan bli förödande för barn som blir kvar i kommunala barnomsorgen och särskilt för små förskolor, som till exempel i Stjärnsund och Smedby.

I Stjärnsund finns nu tio barn inskrivna och om en alternativ barnomsorg öppnades skulle förskolans barnunderlag kunna minska drastiskt och ge förödande konsekvenser för förskolans möjligheter att över huvud taget överleva, vilket i sin tur skulle slå hårt mot en hel bygd.

Och, tänk lite längre, om det blir så att den alternativa omsorgen lägger av efter kanske ett år, då kanske en hel kommundel står utan både kommunal och alternativ barnomsorg!

Nej experimentera inte med barnen. Erkänn att påhittet med alternativ banomsorg var förhastat. Lägg ner projektet och återför pengarna tillbaka till kommunala förskolor och använd dem till att minska kommunala barngruppsstorlekar?

Lyssna på ropen!

Obs! I och med dessa ord avslutas denna debatt om barnomsorgen i Hedemora kommun på vår insändarsida.

JAN-ERIK ROMSON

Mer läsning

Annons