Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lågflygning över Mora

Annons

Frivilliga Flygkåren kan sägas vara bevingade hemvärnsmän. Flygarna ingår i den civila delen av totalförsvaret.

Frivilliga Flygkårens huvudbas är normalt Skavsta i Nyköping, men nu har kåren fått en filial i Mora genom att flygläraren Kjell Byström bosatt sig i kommunen.

Kommande helg anordnas flygskolning med Mora flygplats som bas och Kjell Byström berättar att tre flygare kommer att skolas i lågflygning över dalaskogarna. Operationsområdet sträcker sig över ett 30 mil stor område, räknat från Mora.

- Vi kommer att övningsflyga ända ner till en minimihöjd av 50 meter, men vi undviker att flyga över byar eller fält där djur går och betar, säger Kjell Byström.

Frivilliga Flygkåren (FFK) mönstrar piloter från landets flygklubbar och dess övergripande verksamhetsidé är att:

"Vid svåra påfrestningar och andra nödlägen i fred och vid höjd beredskap ska FFK på ett snabbt och effektivt sätt kunna betjäna ansvariga statliga och kommunala myndigheter och organ med rekognosering, kartläggning, övervakning, kontroll, spaning samt efterforskning från luften både över land och hav.

FFK:s verksamhet bygger på frivillig medverkan från landets flygklubbar och piloter".

FFK:s verksamhet omsatte i fjol 15,6 miljoner kronor.

Det är första gången en FFK anordnar en utbildningsdrive i Mora där piloterna som ska skolas rekryteras från andra delar av landet. Skolningen pågår under lördagen med fortsättning under söndagsförmiddagen, allt under förutsättning att väderleken är tjänlig.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons