Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läget i Zimbabwe "livshotande"

Annons

Polis i Zimbabwe har gripit ytterligare hundratals butiksinnehavare och företagare som inte åtlytt regeringens påbud om att halvera sina priser.

Ärkebiskop Pius Ncube kallar läget i landet "livshotande".

Minst 1|700 gripanden har gjorts sedan i helgen, och polistalesmannen Oliver Mandipaka sade på tisdagen att antalet poliser ska utökas och operationen fortsätta.

För två veckor sedan gav president Robert Mugabe order om att halvera priserna på varor och tjänster, efter det att den skenande inflationen fått priset på basvaror att trefaldigas på bara en vecka.

Många producenter har protesterat och sagt att de då inte kan täcka sina egna kostnader. En del har stängt sin produktion, vilket resulterat i tomma butikshyllor.

Hon beskriver stämningen i Harare som "dämpad".

Analytiker tror att Mugabes prisregleringskampanj kommer att fortsätta eftersom det är en del av hans strategi för att hålla sig kvar vid makten.

Den 83-årige förre frihetshjälten hoppas bli omvald nästa år trots en ekonomisk kris som gjort att den officiella inflationen nu ligger på världsvärsta 4|500 procent. Oberoende ekonomer tror att den kan ligga på det dubbla.

Samtidigt säger den katolske ärkebiskopen i Bulawayo, Pius Ncube, att situationen Zimbabwe nu nått "livshotande proportioner".

Ärkebiskopen uttalade sig under ett besök i Sydafrika för att lansera en rapport om övergrepp i Zimbabwe, sammanställd av en kyrklig samarbetsorganisation.

Enligt rapporten har de statliga övergreppen mot oliktänkande ökat sedan i mars, då oppositionsledaren Morgan Tsvangirai och andra greps och torterades.

"Attackerna på civila och politiska ledare ... visar på ett tydligt uppsåt att både förstöra dessa strukturer och att sprida en atmosfär av fruktan över landet", står det i rapporten.

Krisen har lett till nya spekulationer om hur länge Mugabe ska lyckas sitta kvar som regeringschef. Men analytiker som Reuters talat med vill inte spekulera i några framtidsscenarier sedan oppositionens försök att anordna massprotester i mars så effektivt kvästes av Mugabe.

TT

Mer läsning

Annons