Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lägervecka för hundbitna

Annons

På gräsmattan framför klubbstugan står ett tiotal husvagnar - och skäller. Den årliga lägerveckan för hundentusiasterna i Brukshundklubben är i full gång. Här tränar 10-15 hundar av varierande ålder och ras på olika tävlingsgrenar och lär sig att lyda husse och matte.

- Vi har många blandraser och rottweilrar den här veckan. På lägret träffar vi andra hundägare som vi kan utbyta erfarenheter och problem med. Sedan är syftet förstås att vi ska bli så duktiga att vi ska kan tävla med våra hundar i framtiden, säger Birgitta Germundsson, allt-i-allo på lägret och i klubben.

Falu brukshundklubb bildades redan 1947 och har cirka 450 medlemmar i Falun. För den som vill delta på lägerveckan är det bara att ta sitt pick och pack och åka till Bergsgården i Österå. Det är gratis och alla är välkomna att delta. Under förmiddagarna får hundarna utföra olika typer av övningar i skogen, så kallat skogsarbete, medan eftermiddagarna är avsatta till lydnadsträning.

Alla hundägare är även välkomna att gå kursen Hund i hand, en mycket populär kurs som Falu brukshundklubb startade för många år sedan. Birgitta Germundsson tycker att det är viktigt att lära hundar att lyda i tid. Annars kan de få problem och kräva särskild behandling senare.

- Syftet med Hund i hand är att hundägaren efter kursen ska känna sig stolt och ha en lydig hund. Förhoppningsvis fungerar det som motivation. I slutet av varje kurs delas en pin i brons, silver eller guld ut, beroende på nivå, berättar Birgitta Germundsson.

Eva Axelson har varit med på lägret sedan starten för åtta år sedan. När vi dyker upp vilar hon och hennes rottweiler Basker upp sig på klubbstugans terass efter ett hårt träningspass i skogen. Hon reder ut exakt vilka olika tävlingsgrenar de tränat på under lägerveckan.

- I skogen finns flera olika grenar som hundarna kan tävla i. Spår, sök och rapport är det som tränas mest på lägret. Lydnadsträningen är också otroligt viktig. Så viktig att det till och med finns en egen tävlingsgren i just lydnad. Agillies har blivit väldigt populärt bland ungdomar, och är en tävlingsgren för sig, förklarar Eva Axelson.

Den som är nyfiken på Falu brukshundklubbs aktiviteter kan bland annat gå på brukstävlingar som klubben anordnar den 14 augusti.

ASTRID FELDREICH

Mer läsning

Annons