Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Lagen ger fel signaler"

Annons

Stina Jeffners doktorsavhandling, "Liksom våldtäkt, typ", blev klar 1997 och har väckt uppmärksamhet sedan dess. Hennes intervjuer med ungdomar i 15-årsåldern visade att många fortfarande skuldbelägger tjejen för det som hänt.

Alla enades om att definiera våldtäkt som "sex mot sin egen vilja". Det behövde inte ingå våld, menade de, och inte nödvändigtvis innebära samlag. Men när Stina Jeffner gav konkreta exempel på verkliga eller hypotetiska fall började definitionen att vackla.

- Det kom fram att det finns omständigheter som spelar roll. Vilken tjej det handlar om till exempel. Har hon varit med flera killar förut, hur skulle killen då förstå att hon inte ville den här gången?

Många av de tillfrågade tyckte att den tjej som är full får skylla sig själv om hon blir våldtagen. Det finns en skillnad i hur man bedömer en full tjej och en full kille, menar Stina Jeffner.

- En full tjej är äcklig och klängig medan en full kille blir ansvarsbefriad. "Han är ju så snäll när han är nykter".

Tjejens rykte, hennes klädsel, beteende och huruvida hon är berusad eller inte, har alltså visat sig spela in i mångas syn på vad som kan kallas våldtäkt och inte. Lite förenklat kan man konstatera att när alla "förmildrande" omständigheter skalats bort återstår en ytterst snäv definition: Våldtäkt är när en man hoppar fram ur ett buskage och tvingar till sig sex av en propert klädd, helt nykter kvinna som inte har rykte om sig att vara lösaktig.

- Den här synen förstärks av lagstiftningen, säger Stina Jeffner.

- Den säger inte att man ska skylla sig själv, men den säger att brottet är mildare om den som utnyttjas inte kan säga nej.

En av de två 15-åriga flickorna som utnyttjades i en lägenhet i Avesta den 23 juli var så påverkad av tabletter att hon inte kunde göra motstånd. Samtliga av de tre männen passade på att utnyttja henne under natten. Det kallas grovt sexuellt utnyttjande, eftersom hon i sitt tillstånd vare sig kunde göra motstånd eller tillkalla hjälp. Minimistraffet för grovt sexuellt utnyttjande är sex månaders fängelse.

En av männen tvingade med våld till sig sex från den andra 15-åringen. Hon var inte drogad, och brottet rubriceras som våldtäkt. Det ger minst två års fängelse.

Maximistraffen för de båda brotten är sex års fängelse.

Stina Jeffner jobbade tidigare för kvinnojouren i Uppsala. Genom sina kontakter där har hon lärt sig att det spelar stor roll för den drabbade hur brottet rubriceras, inte bara med hänsyn till skillnaderna i straffskalan.

- Att bli utsatt för grovt sexuellt utnyttjande betyder ingenting. "Sexuellt utnyttjande" kan betyda att chefen har tafsat på dig.

- Om man benämner det som våldtäkt blir det lättare att läka sedan. Det blir legitimt att må dåligt, säger Stina Geffner.

Hon hoppas att de båda brotten i framtiden ska likställas, och hon väntar på att tjejer ska sluta att skuldbelägga sig själva.

- Sånt tar tid. Det är lätt att säga att man inte ska göra det, men svårt när det kommer till kritan. Jag tycker att man ska börja vända sig mer till killarna och lära dem att frånvaron av ett nej inte alltid betyder ja.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons