Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Lagen bör ändras

Annons

Mannen som på bilden förs in till gårdagens huvudförhandling är mer än dubbelt så gammal som den 15-åriga flicka som tvingades ha olika former av sex med tillsammans med hans 23-årige släkting från Uppsala och en 26-åring som nyligen kommit till Avesta.

31-åringen erkände att han haft samlag med flickan, men nekade till brott.

- Flickan har inte befunnit sig i vanmakt eller annat hjälplöst tillstånd, sade han genom sin advokat.

Det gäller alltså 15-åringen som tidigare själv tagit medicinerna Doloxene och Lergigan i sådan mängd att hon blev kraftigt drogad.

Flera vittnen ska höras under rättegången om sina iakttagelser om flickans tillstånd innan tre män turades om att utnyttja henne sexuellt i en lägenhet i centrala Krylbo.

Faluforskaren Stina Jeffner är bland de som kommer att läsa den kommande domen extra noggrannt.

- Jag fördömer lagen som ger sexualoffret skulden, sade Stina Jeffner, forskare och lärare vid Högskolan i Falun i lördags.

Hennes kritik får stöd av många kvinnojourer i ladet som anser att lagen bör ändras.

Nu väntar de på att någon politiker med mod ska våga ta upp saken på riksnivå. När Falu tingsrätts dom faller om några veckor inleds ett nytt kapitel i svensk rätts- och kriminalhistoria.

Den 23-årige mannen från Uppsala erkände i går att han haft sex med den neddrogade flickan, men hävdade att det var på hennes initiativ.

Rättegången fortsätter i morgon.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons