Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Lagen är till för att skydda konsumenten"

Annons

- Läkemedelsverket följer läkemedelslagen. Och lagen är till för att skydda konsumenten.

Så svarar Läkemedelsverket på kritiken från hälsokost- och terapeutbranschen.

Läkemedelslagen säger att om syftet med ett medel är att förebygga, lindra eller bota sjukdom, så är det ett läkemedel.

Peter Wilhelmsson och hans meningsfränder anser att lagen är så allmänt formulerad att i stort sett allt nyttigt skulle kunna klassas som läkemedel.

Men så är det inte poängterar Cecilia Ulleryd, apotekare på läkemedelsverket:

- Lagstiftningen riktar in sig på vad som är avsikten med produkten, säger hon. Går man ut med ett medicinsk påstående ska det finnas stöd för det, granskat av en oberoende myndighet.

Cecilia Ulleryd har förståelse för att hälsokostbranschen ibland kan uppleva det som att Läkemedelsverket "plockar godbitarna" från butikshyllorna.

- Men vi som myndighet kan inte välja att titta bort i vissa fall. Vi arbetar strikt utifrån lagstiftningen, säger hon.

När det gäller uppfattningen att Läkemedelsverket bara borde ägna sig åt att granska syntetiska läkemedel, och inte ämnen som naturligt finns i kroppen, ställer sig Cecilia Ulleryd frågande:

- Kortison och insulin finns också naturligt i kroppen men där har vi ingen debatt om läkemedelslagstiftningen ska tillämpas. Vi har svårt att se distinktionen.

Enligt Läkemedelsverket finns flera fördelar med att till exempel glukosamin klassats som läkemedel. Bättre kontroll av biverkningar och bättre möjlighet att nå ut med information till användarna, är några av dem.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons