Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lagbrott vanligt i student- korteger

Annons

Vid examensfirandet transporteras många studenter på utsmyckade fordon av olika slag. Men säkerheten är dålig, framför allt på lastbilsflak och släpvagnar. Vanligast är att räcken saknas eller att bänkar och säten inte monterats fast.

- Jag tror inte att det är så många som har fordon som egentligen uppfyller kraven, säger Sören Sandell, stationsbefäl hos Falupolisen.

Men trots att fordonen kan brista i säkerhet, prioriterar polisen annat på examensdagen. Inga poliser kommer att jaga ekipage på stan, säger Sören Sandell.

Många personer har dock hört av sig till närpolisen gällande särskilt tillstånd för att stå på Stora torget. Tillståndet gäller även trafikering på de delar av Falugatan och Svärdsjögatan som kommer att vara avstängda på grund av firandet.

- De som håller i skolornas korteger har hört av sig gällande tid och sträckor, så det är inget problem hos oss, säger Sören Sandell.

Färdväg och tidpunkt måste meddelas i förväg till polisen för att chauffören ska köra lagenligt. Trafikpolisen i Dalarna har fått många förfrågningar om vilka regler som gäller, särskilt för de fordon som ska trafikera vägarna.

- Ser vi någonting som är fel, ingriper vi. Då åker de dit på en rapport och det skickas en bötesanmälan till åklagare, säger Rolf Johansson, chef på trafikpolisen i Dalarna.

Studentfirandet i Falun har varit befriat från allvarliga olyckor som kan relateras till studenttransporter. På andra håll i landet har man inte varit lika lyckligt lottad - förra året välte en traktor med släp i en cirkulationsplats i Örebro.

- Händer det någonting så rubriceras det som vårdslöshet i trafiken. För allas säkerhet måste angiven hastighet hållas och reglerna följas, säger Rolf Johansson.

På Vägverket är man av samma åsikt.

- Vi kan inte förbjuda transporterna, men däremot se till att de sker under ordnade förhållanden, säger Åke Svedberg på Vägverket i Borlänge.

Hans uppfattning är att många ändå följer Vägverkets bestämmelser för transport vid studentfirande.

- Men det är klart att alla inte känner till reglerna eftersom det handlar om någonting som bara förekommer en gång per år, säger Åke Svedberg.

MARIA BIAMONT

Mer läsning

Annons