Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lagändringen påverkar inte polisarbetet

Annons

-Jag vet inte om ändringen i jaktförordningen kommer att innebära några förändringar för oss. Vi har inte gjort så stor affär av det och min förhoppning är att det inte ska påverka vårt jobb. Vi utreder redan idag eventuella brott vid minsta misstanke, berättar Christina Brunell, chef för ekoroteln polisen Dalarna.

-De grova jaktbrotten tar redan idag stor del av polisens och ekoroteln resurser och tid. Vi har idag två utredare som jobbar 100 procent med dessa frågor. Normalt har vi en utredare på heltid för utredningar av grova jaktbrott. Hela rovdjursfrågan är en tung bit av polisens arbete och vi sätter in mycket resurser på det, säger Christina Brunell.

Det är få fall där polisen kommer fram till att det handlar om grova jaktbrott.

-Jag har en känsla av att det finns krafter som driver med frågan, det vill säga lägger ut spår, "blå duster" för att öka misstankar om brott. Dessutom har jag högre tankar om jägare och andra än att de skulle på något sätt utnyttja ändringen i paragraf 28.

De som begår brott finns alltid och kommer att fortsätta begå brott. Lagstiftningen kommer inte att påverka dem.

-Från vår sida innebär ändringen i lagstiftningen ingen förändring av polisens jobb, men vi agerar och vi ser allvarligt på minsta misstanke om brott, säger chefen för ekoroteln.

Sten Sabel, chef för polisens ordningsavdelningen och biträdande operativ chef är medveten om ändringen av jaktförordningen, vilket inte, enligt Sabel motiverar någon extra polisiär insats.

-Vi följer upp och arbetar med indikationer om brott. I dessa fall är det åklagarledda förundersökningar, säger Sten Sabel. Inga speciella insatser är planerade i samband med detta, säger han.

Mer läsning

Annons