Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låga vattennivåer

Annons

Det syns med blotta ögat att vattennivån är extremt låg i sjösystemet mellan Amungen och Runn. Samma sak gäller Västerdalälven.

Vid kraftstationen i Mockfjärd, till exempel, tappas vanligtvis 110 kubikmeter per sekund i mitten av juni. I går tappades 40 kubikmeter per sekund vilket är extremt lågt för årstiden, ja rent av bland de lägsta noteringarna sedan sommaren 1950.

Bilden är densamma i alla länets vattendrag. Vattenmagasinet Trängslet norr om Älvdalen, som svarar för 35 procent av den reglerade vattenvolymen i länet, är knappt fyllt till hälften för närvarande. Magasinet brukar vara fyllt till 90 procent så här års.

- Så det fattas helt enkelt enorma mängder vatten, konstaterar Martin Göransson, vakthavande ingenjör vid Dalälvens vattenregleringsföretag.

Trängslet reglerar till stora delar vattennivån i Siljan som inte upplevs torrlagd betraktad med blotta ögat.

- Men vi tangerar den undre skamgränsen som man absolut inte ska gå under, erkänner Göransson.

Per Möller, vd på Dalakraft, är bekymrad, inte bara för situationen i Dalarna utan för hela norra Sverige och västlandet i Norge där de största vattenmagasinen finns.

- Det är otroligt torrt hela vägen och det skulle behövas, inte normala mängder, utan onormalt mycket regn i sommar, säger han.

Han hade hoppats på en hög tillrinning från snösmältningen i fjällen, men i stället har smältvattnet gått rakt ner i marken och fyllt på det sinande grundvattnet.

Maj, juni är den period då elpriserna brukar vara som lägst, men i år är det tvärtom. Marknaden ser ut att räkna med fortsatt låga vattennivåer med stor elimport som följd - och tar ut priset för det i förskott.

- Så jag tror att vi ligger kvar på dagens höga nivåer i alla fall över vintern, även om det varken är bra för hushållen eller industrin, säger Möller.

Så vad är bäst - att binda elpriset eller ha is i magen?

-Det är jättesvårt att säga, men man behöver nog inte stressa. Jag själv tänker ha is i magen och vänta lite till med att binda, men visst, det är gambling.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons