Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låga halter radon i flerfamiljshus

Annons

Flerfamiljshus har relativt låga halter med radon.

Detta konstaterar kommunens radonexpert, miljö- och hälsoskyddsinspektör Charlotte Olsson.

En läsare har hört av sig och uttryckt oro över att han i sin lägenhet på Ludvika Gård har en radonhalt på 320 becquerel.

400 människor dör varje år i lungcancer av radon i bostäderna. Socialstyrelsen sänkte 2004 sitt riktvärde för inomhusluft till 200 becquerel. Riksdagens mål om högst 200 becquerel radon i alla svenska bostäder till år 2020 kommer inte att nås i Ludvika konstaterar Charlotte Olsson.

- Vi har gjort en mätning hos honom och det låg strax över det nya riktvärdet. Det är inget högt värde utan tyvärr ett ganska vanligt värde.

- Ludvikahem har också varit hos sin hyresgäst och tittat på ventilationen. Vi kommer att genomföra en ny mätning. Vår policy är att alla som är oroliga gör vi en mätning hos.

Charlotte Olsson berättar att Ludvika kommun var tidigt ute och systematiskt mätt och letat efter blåbetong.

- Nu vet jag att Ludvikahem själva håller på att gå igenom sitt bestånd enligt de nya regler som finns. Det kan finnas blåbetong i dagens bestånd men i så fall väldigt lite. Bjälklag och bärande väggar är i vanlig betong medan blåbetong kan finnas i icke bärande mellanväggar.

- Vi har också kontrollerat någon bostadsrättsförening i Marnäs. Men hittills har det varit mest stickprov efter den nya normen, säger Olsson som konstaterar att radonproblematiken i villor är betydligt besvärligare.

-Det högsta becquerelvärde som mätts upp i flerbostadshus i Ludvika var i de gamla nu rivna husen på Solsidan. Där uppmättes 700 becquerel i tomma ovädrade lägenheter. Idag tror jag att de högsta värdena vi sett ligger runt 400 becquerel i flerfamiljshus.

- I villor har vi sett flera tusen becquerel.

-Det långsiktiga miljömålet med 200 becquerel kommer vi i Ludvika aldrig att klara till 2020 i villabeståndet med de metoder som idag finns att använda, bedömer Olsson.

Hon berättar att 20 procent av alla bostäder ska kontrolleras varav alla i markplan.

FOTO: LARS DAFGÅRD BO JOFFER

Mer läsning

Annons