Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låg vattennivå oroar

Annons

Vattenståndet i Amungen och sjöarna nedströms i vattensystemet är lågt. I Amungen är vattenståndet cirka två meter lägre än normalt och det ställer till bekymmer för invånarna i byarna runt sjöarna.

- Vi kan inte använda vare sig badbryggor eller båthus. Därifrån är det långt till vattnet.

- Vattnet har börjat sina i brunnarna, hur kommer det att bli till sommaren, undrar folk i byn Dalstuga, den by som drabbas värst.

Christer Wahlbäck och Bo Lundqvist har dragit i gång en protestlista mot vattenregleringen. Hittills har över 300 skrivit på.

- Det är vi så klart mycket nöjda med, säger Maj-Britt Berg-ström.

Protestnamnen ska överlämnas till länsstyrelsens representanter på torsdag.

Men redan i kväll hålls ett informationsmöte i Tängergården i Övertänger. Där ska representanter från kraftbolaget Fortum och vattenregleringsföretaget informera om hur de ser på situationen i sjösystemet, som omfattar Balungen, Amungen och Ljugaren. Efter informationen är det meningen att boende kring sjösystemet ska kunna diskutera med representanter från bland annat Fortums lokalkontor och representanter från företagets svenska och finska huvudkontor.

- Jag hoppas att det kommer mycket folk och att vi får en bra diskussion, säger Gun-Marie Sjöholm, boende i Balungstrand.

Hon är en av dem som kämpat för att få fram ett möte med kraftbolaget och regleringsföretaget.

- Jag hoppas också att vi kan få ett samarbete där vi regelbundet har möten med företagen. Då kan vi informera om hur det ser ut i verkligheten och företagen slipper gå efter hur det ska se ut enligt vattendomen, säger Gun Marie Sjöholm.

För nu börjar man tröttna i Dalstuga och nära liggande byar.

Vattennivån i till exempel Amungen har inte varit normal på tre år. Och nu tar folket runt Amungen Gud till hjälp för att höja vattennivåerna.

Den 16 maj har prästen Stefan Fredriksson högmässa i Bingsjö kyrka och då kommer han att be om mer vatten i Amungen.

Landshövding Ingrid Dahlberg har fått en inbjudan till högmässa.

PER MALMBERG CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons