Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låg vattennivå hindrar Agnes

Annons

-Vattennivån är ungefär en meter lägre än normalt. Agnes brukar kunna gå in här vid stora bryggan i Born, men i år har det varit omöjligt att sjösätta henne på grund av den låga vattennivån.

Gösta Karlberg har sedan 1982 kört Agnes på Ljugaren. Hon kan ta tolv passagerare och nu när Agnes inte kan sjösättas är många besvikna att de denna sommar inte får ge sig ut på Ljugaren med Agnes.

- Det brukar vara stort intresse att åka med Agnes. Vi gör en fyratimmarstur med tre landstigningar. Den första gör vi vid Vasastenen där det sägs att Gustaf Vasa gömt sig. Den andra landstigningen gör vi vid sprickgrotta och sedan vid Sandvikens fäbodar där vi fikar.

Det är populära turer Agnes gör på Ljugarens klara vatten som är så rent att det går att dricka.

Agnes har till och med gått på Stockholms ström och i Norge. Hon var från början ett vrak Gösta hittade i Mora. Han hittade också ångmaskinen och renoverade både maskin och båt.

I de andra sjöarna i sjösystemen, Amungen och Balungen är vattennivåerna fortsatt låga. Vattennivån i Amungen är 90 centimeter lägre än normalt och i Balungen 75 centimeter lägre än normalt.

- Vi varnade för att det fanns risk för låga vattennivåer tidigt i våras. Vi tappade därför inte ut vatten i samma omfattning som normalt. Risken fanns. Nederbörden styr och det regn som kommit den senaste tiden räcker inte. Bara 30 procent av nederbörden ger avrinning resten sugs upp av mark och växter, berättar Peter Calla, hydrolog och vakthavande ingenjör vid Dalälvens Vattenregleringsföretag.

- Det primära just nu är att få upp vattennivåerna och jag beklagar att så många inte fått ut sina båtar i sjöarna, säger Peter Calla och hoppas på mer nederbörd.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons