Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låg nivå i Hafstjärn

Annons

- Vandaler har orsakat att nivån i Hafstjärn i Nyhammar är mycket låg. Man har brutit upp låsanordningen och sedan öppnat dammluckan så att vattnet har sjunkit ända ner till tröskelns nivå.

- Nivån är nu närmare 1,5 meter under dämningsgränsen och det är betydligt lägre än vad tjärnens badgäster är vana vid, säger Tommy Hjort som är produktionschef vid VB-kraft.

Vid vilken tidpunkt dammluckan öppnats är oklart.

- Eftersom det har varit obetydlig nederbörd under ett flertal månader och bolaget har haft luckan låst i stängt läge har maskinisten inte besökt platsen på flera veckor. Det tog därför lång tid innan det låga vattenståndet upptäcktes, förklarar Hjort.

Han betecknar det inträffade som ett illdåd och händelsen har polisanmälts.

VB-kraft hoppas på mycket nederbörd den närmaste tiden så att Hafstjärn fylls upp till en mer normal nivå.

- Avledning av tjärnens vatten sker vid god tillgång till inloppskanalen som leder till Nyhammars kraftstation där det utgör en mindre del av flödet.

- Flödet i övrigt kommer från Olsen, Tyren, Malingarna, Frötjärn och Stenbergsdammen och omvandlas i stationen till elektricitet.

- Ett normalår uppgår produktionen till 2 800 000 kilowattimmar vilket är tillräckligt för behovet i cirka 140 eluppvärmda moderna småhus, berättar Hjort.

Mer läsning

Annons