Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ladugård totalt ödelagd

Annons

Det var vid 01.40-tiden som total-larm drogs vid räddningstjänsten i Smedjebacken. Tre brandbilar med besättning gjorde en blixtutryckning till det brinnande lantbruket. Ytterligare en bil kallades från brandkåren i Ludvika som förstärkning jämte ambulanser och en patrull från polisen.

- Vi ryckte ut med elva man enbart från Smedjebacken, berättar insatschefen Tommy Norgren.

Under färden till Vibberbo kunde brandmännen se ljussken-et från den våldsamma branden på långt håll vilket tydligt vittnade om att det handlade om en storbrand.

- Ladugården var helt övertänd när vi kom till platsen och vi kunde inte komma i närheten. Därför fick vi inrikta oss på så kallad yttre släckning samtidigt som vi säkrade alla intilliggande byggnader. Det var väldigt mycket glöd som flög omkring i luften, fortsätter han.

- Men vinden låg på åt rätt håll och vi hade hela tiden full koll på samtliga byggnader som fanns i närheten.

Hettan från den stora brinnande byggnaden var enorm. Träd och stolpar ett bra stycke från ladugården sveddes och brandförloppet var mycket dramatiskt.

Efter cirka en timme hade den samlade insatsstyrkan lyckats få elden under kontroll.

I det läget konstaterades att det fortfarande fanns levande djur kvar i resterna av den brunna ladugården. Rökdykare gick in och lyckades med viss svårighet mota ut de panikslagna djuren i det fria. En tjur tvärvände och rusade in i elden. Han avlivades av en jägare som fanns på plats.

- De ville inte gå ut och hade en tendens att springa in igen, säger insatschefen som assisterades av räddningschefen i beredskap, Börje Karlsson, från brandkåren i Ludvika.

De sju djur som räddades måste emellertid nödslaktas senare under dagen. Detta sedan en veterinär konstaterat att de inandats för mycket rök och därav ådragit sig svåra lungskador.

Tidningen har sökt den drabb-ade lantbrukaren som dock inte orkade med några samtal med media efter den chockartade upplevelsen.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons