Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ladorna får inte rivas"

Annons

Meningen är att 35 lägenheter ska byggas i området mellan Övermovägen och älven, längst ner mot ekonomibyggnaderna.

Endast en av ladorna, den närmast vägen, ska sparas.

Men det räcker inte enligt Tarras Blom, sommarboende i Leksand sedan barnsben och anställd som byggnadsantikvarie på Stockholms stadsmuseum.

- Visst är flera av byggnaderna i dåligt skick, men det är viktigt för gården och miljön runt omkring att allt bevaras i en helhet. Jag hoppas att många Leksandsbor och andra delar mitt intresse för att bevara områdets karaktär, säger han.

Tarras Bloms engagemang för bygden har tidigare gjort flera avtryck i kommunen. Gästis bevarande är ett exempel, Övermo gård eller Rosn's herrgård som den också kallas, är ett annat.

1975 skrev Tarras Blom en uppsats om Övermo gård (Rosn's herrgård), Edshult (gården mellan Övermovägen och Kaptensvägen) samt Korsnäsgården (vars flyglar fortfarande finns kvar som bostäder mellan Kaptensvägen och Edshults servicehem.)

- Då fanns ingen anledning att kämpa för ekonomibyggnaderna. Fokus låg på herrgården som skulle rivas till förmån för sex villatomter. Man hade till och med rivit ett par hus innan byggmästare Mats Skoglund gick in och köpte och renoverade herrgården, berättar Tarras Blom.

Redan i oktober förra året började Tarras Blom engagera sig i området kring Rosn's lador. Han skickade då sin uppsats samt ytterligare ett yttrande i ärendet till stadsbyggnadskontoret i Leksand.

- Området framför herrgården och vid ekonomibyggnaderna har anor till storskiftestiden. Det är otroligt viktigt att ha sådana här grönytor orörda inne i dagens samhälle. En kulturhistoriskt värdefull och omistlig miljö som måste bevaras!

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons