Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lade ned på grund av risk för jäv

Annons

Faluns advokater lade ner Advokatjouren snabbast.

Där finns också kritik mot konceptet, både att det är gratis och att det finns risk för jäv.

En av Faluns största advokatbyråer, Hamilton & Co, ville överhuvudtaget inte delta:

- Nej. Vi såg ingen anledning att agera med pro bono-verksamhet. Ringer det klienter till oss så får de svar ändå, vi besvarar frågor gratis under några minuter, säger Anders Grahn vid Hamilton & Co.

- Jag tror att det finns en tendens att det blir slagsida åt rättshaverister när det är sådana som ska ha allting gratis. Den som har ett ärende som är seriöst tar kontakt med en sakkunnig direkt, säger han.

På Glimstedts i Falun rådde delade meningar. En av dem som inte ville vara med är Per Borgblad:

- Jag tyckte det var oriktigt. Jag har inget emot gratiskonsultationer - det gör jag ofta och det är min form av pro bono - men det ska ske under former som jag kan uppskatta och kontrollera. Man sätter ju inte på taxametern så fort någon ringer, säger Per Borgblad.

- Att sätta sig ned i 10-15 minuter med en person som kastar fram frågeställningar känns oseriöst. Dessutom ser man jävsproblem. Anta att det kommer en person som man ger ett råd, sedan går det en tid och det kommer in en klient som säger att han blivit stämd och det visar sig att den som stämt klienten är samma person som du givit råd.

Jesper Hansen vid Sylwan och Fenger-Krog, som deltog i jouren, märkte samma sak:

- Det är en liten stad, och det kunde hända att det kom någon där man redan kände till ärendet och hade varit inblandad. Då blir det naturligtvis problem, säger han.

Krister Nielsen vid Advokaterna Nielsen & Lock i Borlänge håller med om att det kan finnas jävsproblematik, men säger samtidigt att om man följer advokatjourens instruktioner att inte ge direkta juridiska råd eller upprätta handlingar "så är problemet inte särskilt stort".

ANNA GULLBERG LUNDKVIST

Mer läsning

Annons