Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Laddar för festival

Annons

I Sverige finns det flera stora festivaler att besöka (se listan bredvid). Till och med Dalarna har en egen, Peace and love-festivalen i Borlänge.

18-årige Marcus Carlsson från Falun har varit där tre gånger och ska dit även i sommar, men eftersom det är den enda festivalen han har varit på tänkte han i år även besöka en av de större festivalerna.

Egentligen ville han åka till Hultsfred, men eftersom det var för dyrt och hans flickvän ville åka till Arvikafestivalen bestämde han sig för att följa med dit i stället.

Arvikafestivalen håller på mellan den 14 och 16 juli och var från början en synthfestival. Festivalen har nu vuxit till sig och blivit en av Sveriges största, och i år kommer många stora artister att spela där.

Marcus lyssnar på nästan all sorts musik, allt från hiphop till elektronisk musik och psykedelisk rock, men det han ser fram emot mest i Arvika är Infected Mushroom. Andra band som han inte heller vill missa är till exempel Welle:Erdball, Powerplay och Slagsmålsklubben.

- Men jag blir glad om jag slipper se Håkan Hellström, säger Marcus efter vissa protester från hans flickvän Sofie, som tycker att Håkan är bra.

Trots att Marcus inte är en speciellt erfaren festivalbesökare har han klart för sig vad man bör ta med sig till en festival och vad man ska undvika att packa ner.

- En bandare, öl och legitimation är det viktigaste att ha med sig, men finkläderna kan man lika gärna lämna hemma. Man ska se till att packa så lite som möjligt eftersom man hela tiden måste hålla koll på sina saker, säger han.

- Pengar ska man också ha med sig, helst mer än vad man tror att man behöver eftersom det ändå slutar med att man köper mer saker än vad man tänkt när man väl är där. Jag skulle till exempel gärna vilja ha en Infected Mushroom-tröja.

En annan sak som kostar pengar är maten. Självklart finns det de som tar med sig spritkök och lagar sin egen mat där, nudlar till exempel, men Marcus tycker att man lika gärna kan köpa maten där. Det blir dyrare, men det hör liksom till och gör att man får mer festivalkänsla.

Marcus och hans vänner åker med festivalbussen ner till Arvika, och den tar dem ända till festivalområdet. Marcus skulle helst vilja vara där två dagar innan det hela börjar, men de som han åker med, som för övrigt är tjejer allihop, tyckte att det räckte med en dag innan och det fick Marcus finna sig i.

Man har ju hört mycket som har hänt under festivaler - att folk har hamnat i slagsmål eller blivit skadade på annat sätt, men det oroar sig inte Marcus speciellt mycket för.

- Det värsta som kan hända skulle vara om någon fick för sig att elda ner mitt tält, men allvarligt talat så tror jag att det kommer att vara en lugn och trevlig festival.

MITRA TAHMIRPOUR

Mer läsning

Annons