Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läckorna slår rekord

Annons

Nu utanför Vasagatan 6 vilket innebar att ett stort antal boende i fyra hyresfastigheter blev utan vatten under hela dagen. Detta i samband med reparationsarbetet.

- Jag har aldrig varit med om något liknande under alla de dryga 30 år som jag arbetat i vid tekniska kontoret, säger områdeschefen Per-Erik Olofsson.

- Nu måste vi se över och investera i ett nytt ledningsnät.

Vattenläckorna i kommunens 32 mil långa vattennät kommer att slå alla tidigare rekord.

- Allt pekar på detta och den största orsaken till läckagen är det åldrande ledningsnätet. Större delen av milen i Ludvika tätort har 60-70 år på nacken.

- Även vintern har varit mycket ogynnsam för vattenledningarna. Vi har i dag en tjäle på runt 1,5 meter mot normalt 1 meter, upplyser P-E Olofsson.

- Tjälen spränger sönder ledningarna.

I tekniska kontorets budget finns en miljon kronor avsatt för reparation av vattenläckor i såväl dricks- som avloppsnätet.

- Det kommer aldrig att räcka för i år. Skulle tro att vi redan nu är uppe i en halv miljon kronor i reparationskostnader, suckar Olofsson.

Under flera år har förvaltningen ansökt om medel för att förbättra ledningsnätet.

- Tyvärr blir det samma svar varje gång. Det finns inga pengar. Att vi hela tiden behöver att lappa ett svagt nät är ingen bra investering.

Per-Erik Olofsson är väl medveten om att det krävs stora belopp för att byta ut det föråldrade ledningsnätet i kommunen.

- Jag vet inte precis på kronan, men jag skulle tror att vi behöver 10 miljoner kronor om året i en lång tid framöver.

- Kanske handlar det om en plan på minst tio år. Kanske ännu en längre.

Vad kommer att hända om det inte sker några investeringar?

- Om vi inte gör något så är jag rädd för att det blir katastrof om några år. Det är en sak som politikerna måste inse, understryker Olofsson.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons