Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läckagenota: 500 000 kr

Annons

Sedan julhelgen har konstissystemet vid Hedslund varit avstängt. Orsaken är att kylsystemet läcker kylmedel. Trots att de ansvariga inledningsvis försökte klara situationen genom att fylla på 220 liter kylmedel sjönk trycket - enda förklaringen var ett läckage.

Efter en grundlig undersökning av de totalt sju kilometer långa kylrören i dubbla banor hittades läckan. Ett rör under marken vid avbytarbåsen var helt avbrutet.

- Vi har ännu ingen aning om varför det har gått av på detta viset, säger Helsing.

Enligt kommunen går försäkringsbolaget Trygg-Hansa in med medel för att reparera systemet. Kommunens ansvariga har beslutat att avvakta bandysäsongen innan reparationsarbetet inleds.

- Det handlar om ett relativt stort ingrepp. Om vi hade satt igång nu hade vi inte kunnat garantera en användbar is. Vi tror och hoppas att naturis håller bandysäsongen ut. Det är fortfarande kallt på nätterna. Det återstår endast ett kval och några veckor av säsongen, säger Helsing.

Rättviks konstfusna bandyplan invigdes den 5 februari 2001. Totalt beslutade kommunen att bidra med 3,5 miljoner till projektet. I övrigt bidrog privatpersoner och företag i Rättvik med miljonbelopp.

Den nu förestående reparationen beräknas kosta cirka 500 000 kronor. Den relativt stora summan beror på att kylmedlet är mycket kostsamt - en preliminär beräkning säger att kylmedel för drygt 400 000 kronor måste fyllas på. Läckan har enligt kommunen inte äventyrat idrottsutövarnas hälsa. Läckaget har övervakats av kommunens miljöenhet. Det aktuella kylmedlet, Frisium, består av en miljövänlig saltvattenlösning och organisk syra.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons