Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Labb misstänkt för boskapssjuka

Annons

Till Pirbright-laboratoriet i Surrey skickas all världens mul- och klövsjuka för analys. Men nu är det omvända roller när labbet blivit huvudmisstänkt i det nya brittiska utbrottet av den förödande sjukdomen.

Den kallas 01|BFS67, varianten av mul- och klövsjuka som i fredags konstaterades på en gård nära Guildford i Surrey, inte många mil sydväst om London. 67 står för 1967, året då varianten spelade huvudroll i ett stort mul- och klövsjuke-utbrott.

Nuförtiden tros den i stort sett bara förekomma i vaccintillverkning, och så sent som i juli producerades den för fullt i Pirbright, världens främsta mul- och klövsjukelabb _ som ligger bara några kilometer från den drabbade gården.

Pirbright, där både statliga Institutet för djurhälsa (IAH) och privata Merial Animal Health har verksamhet, slår ifrån sig utan att direkt kunna neka till att labbet är källan till det nya utbrottet.

"IAH verkar under strikta riktlinjer för biosäkerhet med licens från (miljödepartementet) Defra", sade forskaren Martin Shirley i ett pressmeddelande.

Under det hårda medietrycket på söndagen kom han också ut från anläggningen och förklarade att inga avvikelser från normala förehavanden förekommit _ om viruset läckt ut så har man med andra ord ingen aning om hur.

National Farmers' Union (NFU) är inte imponerat. "Djurhållande bönder i hela landet kommer att vara ilskna och förbluffade vid tanken på att en anläggning som sysslar med djurhälsa kan ha tillåtit att detta fruktansvärda virus nådde våra djurbesättningar", kommenterade lantbrukarorganisationen.

Defra har fortsatt att utvidga avspärrningarna. Den så kallade övervakningszonen i Surrey omfattar nu ett 8-format område med två cirklar à tio kilometers radie. Zonen sträcker sig nästan ända fram till M25, ringmotorvägen som ses som Storlondons gräns.

Att virusstammen är identifierad kan dock underlätta beslutet och ett eventuellt genomförande av massvaccinering av djur.

Flera europeiska länder har reagerat med bestörtning. Norge och Danmark har gått ut med varningar: Den som kommit i kontakt med klövbärande djur i Storbritannien ska hålla sig borta från dylika djur hemma i flera dygn och tvätta skor och kläder noga emellan.

Sverige tar det mer med ro. "Sverige har ingen import av klövbärande djur från Storbritannien och med den information vi har nu berörs vi inte direkt av det här utbrottet", förklarade Jordbruksverkets Karin Åhl i helgen.

TT

Mer läsning

Annons