Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrktaket blir som nytt

Annons

De syns, men de ser också bra från Kristine kyrkas tak. När de börjar på den övre delen av taket kommer de över trädkronor och taken runt omkring, och får ännu finare utsikt.

Under några veckor restes byggställningar och i förra veckan var det dags att börja lägga om taket.

Plattorna som Petter och Lasse plockar bort ska rengöras och läggas tillbaka. Just nu jobbar de åt söder och plattorna i Glava-skiffer är i fin form, men på skuggsidan är det nog mossigare.

Under plattorna ligger nu 17 millimeters råspont. Den ska ersättas med nya stabilare skivor med papp ovanpå. Kopparspiken som hakade fast plattorna förut ska ersättas med rostfria skruvar.

- Taket hade börjat bli farligt. Det berättas om någon som fick en skifferskiva genom biltaket, den skar bara rakt igenom. Det är väl hög tid att renovera. Kopparspikarna rostar inte. Det är nog snarare träet som luckras upp så att spikarna börjar lossna, säger Kjell Andersson på HMB Construction som är entreprenör.

Kristine kyrkas tak är historisk mark.

Leif Hedlöf på kyrkogårdsförvaltningen kan berätta att 75 procent av skiffertaket lades om i samband med en renovering 1864.

Men delar av yttertaket är förmodligen omlagt även i början av 1900-talet.

- Här på den nedre delen ligger papp mellan plattorna och träet, men på den övre delen har man använt björknäver, säger Kjell Andersson.

Byggjobbarna har förutom fin utsikt god koll på tiden.

På tornuret står det 1655 till vänster, det år som kyrkan stod färdig att tas i bruk. Till höger står det 1905, ett år då kyrkan genomgick en omfattande restaurering och fick nya bänkar, orgel-läktare och blev blå- och guldfärgad.

I samband med renoveringen kommer också all koppar som skyddar kanter och nock att bytas ut. Totalt går arbetet på 7,5 miljoner och det ska vara klart sista november.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons