Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkskolan lämnar Björkhaga

Annons

I Björkhaga bedrivs specialundervisning för elever på högstadiet. Här finns också fritidshem för 10-12-åringar.

Frågan om Björkhaga ska diskuteras när social- och utbildningsnämnden har möte på onsdag. Utredaren Jan Gradin föreslår att fritidsenheten samordnas med övrig fritidsverksamhet på skolan.

Vad gäller specialundervisningen föreslås att den förläggs till före detta tekniksalen. Salen har stått tom i flera år.

- Det var länge sedan som skoleleverna sysslade med att bocka plåt, säger Kah Slenning.

Tekniksalen måste renoveras för att lämpa sig för specialundervisningen. Denna kostnad har beräknats till 570 000 kronor. Som jämförelse kan nämnas att skolans årshyra till tekniska förvaltningen för Björkhaga är 169 000.

Flytten från Björkhagahuset är ett led i kommunens så kallade förtätningsprogram till vilket det finns anslaget 1,5 miljoner kronor i årets budget.

- I slutänden handlar det ju om vi ska betala för extra kvadratmeter eller lägga pengarna på personal och skolmaterial, konstaterar Kah Slenning.

Kommunens fastighetschef Stefan Andersson uppger att det redan finns vissa idéer om Björkhagavillans framtida användning.

- Vi hoppas att kunna flytta dit rehabiliteringen som hyr lokaler av Ludvikahem i Marnäs. Det är ett vanligt hyreskontrakt så det går snabbt att komma ur det avtalet.

I mars 2003 lade kommunens dåvarande controller (ekonom) Christian Rickardsson fram en rapport med förslag på förtätningar. Rapporten presenterades för kommunstyrelsens arbetsutskott och angående Björkhaga föreslog Rickardsson att villan skulle tömmas och sedan rivas.

-Nej, någon rivning blir det inte, understryker Stefan Andersson.

Har ni diskuterat att hyra ut villan eller sälja den?

-Nej, eftersom den ligger så nära skolan och infart saknas är det svårt att hyra ut eller sälja. Det bästa är att förlägga någon kommunal verksamhet till lokalerna, anser fastighetschefen.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons