Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkskolan får draghjälp

Annons

- Det senaste budet för utbyggnaden är 20 miljoner kronor och då måste vi tänka om. Jag anser att Kyrkskolan är en mycket väl fungerande skola, säger Bengt Thorén, fp.

Thorén var en av medverkande politiker vid ett möte om Kyrkskolans framtid, ett möte som skedde på initiativ av föräldragruppen vid Kyrkskolan.

Flera av de medverkande politikerna var bekymrade när det gäller kommunens möjligheter att satsa på en utbyggnad av Blomsterbäckens skola, enligt tidigare planer.

I höstas talades det om en kostnad på cirka 5-8 miljoner kronor för tillbyggnad av Blomsterbäckens skola. Beloppet var snart 10 miljoner, sedan 15 och sedan man nu fått en arkitektritad skiss att räkna utifrån så handlar det om en investering på cirka 20 miljoner kronor.

- Saken har kommit i ett helt nytt läge, och det talar kanske för att Kyrkskolan ska vara kvar, konstaterade oppositionsrådet Tom Martinsson, m.

- Vi är positiva till små skolor, men någonstans går förstås en gräns då det gäller barnantalet. Vi har sett att det är dyrt att bygga om skolor och jag tycker att frågan nu är helt öppen, sa centerns per-Erik Aarnseth.

Jan-Ove Rickardsson, kd, och Mikael Joos, mp, var båda positiva till att satsa på Kyrkskolan, inte minst tack vare den förnämliga utemiljön som inbjuder barnen till olika lekar och aktiviteter.

Skolans plan har varit att successivt avveckla Kyrkskolan med klass f-3 och Östra Utsjö skola klass 4-6. Samtidigt skulle Blomsterbäckens skola byggas ut för att kunna ta emot fler elever. Bakgrunden har varit vikande elevunderlag i och med att färre barn fötts.

Fast både föräldrarna och politikerna hade litet svårt att se logiken i att kommunen på grund av färre elever både ska lägga ner och bygga ut skolor.

Föräldrarna hade en hel del frågor och funderingar, inte minst om problemet mobbning som ökar i större skolor.

- Har någon frågat föräldrarna i Lillmon och Blomsterbäcken om de vill att det ska vara fler barn i deras skolor, undrade Eva Alfredsson.

En fråga som inte hade något svar.

Samtliga partier i Malungs kommunfullmäktige ställde upp i diskussionen om Kyrkskolans framtid: Bengt Nilsson, s, Jan-Ove Rickardsson, kd, Per-Erik Aarnseth, c, Mikael Joos, mp, Tom Martinsson, m, Anne-Marie Busk, v, och Bengt Thorén, fp, mötte upp för att debattera skolfrågor och svara på föräldrarnas frågor.

- Det var bra att de ställde frågor och det blev en bra dialog, säger Maritha Eriksson i samverkansgruppen för Kyrkskolan.

Närmast ska gruppen vara med då t f skolchefen Britt Stig Arvidsson presenterar sina planer om skolans nya organisationen för Kyrkskolans personal.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons