Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkorna står öppna för bön och stöd

Annons

Kriget föder ångest och rädsla i alla led.

Irakier i Sverige söker sig också till svenska kyrkan för att skingra sin oro över nära och kära som är kvar i Irak.

Timmarna innan kriget bröt ut skickade biskop Claes-Bertil Ytterberg en uppmaning till stiftets församlingar om lyhördhet för behov av samtal och öppna kyrkor.

I samma brev sände han den förbön som Faluns kyrkor introducerat före helgen.

- Bönen finns upptryckt i Kristine kyrka och på lappar att ta med - för den som vill be om fred i Irak. Kyrkoherde Anders Näslund i Kristine församling presenterade förbönen under skidspelsinvigningen och vid Geislerska parken där "Nätverket för fred" samlats strax innan Irakkriget bröt ut.

Biskop Claes-Bertil Ytterberg uppmanar stiftets församlingar att ställa upp med samtal och stöd.

I Falun finns 50 irakier, några har redan kontaktat kyrkan för att under krigsdagar nå hjälp att skingra sin oro och ångest.

- Kriget är ingen religionsfråga. Vi människor lever numera så nära varandra. Kriget drar in i våra vardagsrum via media, vi kan alla se människors villkor, umbäranden och rädsla. I bön hittar vi styrka, omsorg och gemenskap.

Kyrkor i hela länet har hörsammat biskopens uppmaning om den gemensamma bön, som inleds med orden:

"Gud, du som håller världen i dina händer. Ännu en gång sölar vi ner dem med grus och blod. Vi ber om fred i Irak, den fred vi inte själva kan skapa...låt de rädda i Irak finna skydd i din skugga...låt de flyende finna ro hos dig...låt de sårade känna dina helande händer...låt vår bön om fred nå Iraks folk och beslutsfattare...låt vår bön om fred nå FN och alla inblandade regeringar..."

Svenska kyrkan har redan tagit ställning. Biskop Ytterberg säger:

- Krig är alltid ett misslyckande. Det kan tyckas lätt att vinna ett krig, men svårare att "vinna" en fred. Biskopen uttrycker oro för polarisering kring ett kristet västerland och den muslimska världen. Han finner stor tragik i att FN-linjen inte fullföljdes.

Kyrkoherde Anders Näslund förklarar att kyrkan är lyhörd för alla människor, som under krigsdagar känner behov av tröst, samtal och stöd.

BIRGITTA KNIFSTRÖM NORDÉN

Mer läsning

Annons