Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkorgeln fick besök

Annons

Christof Pülschs passion, orgeln, har lätt att smitta av sig på folk i hans närhet. Kunnigt och med stor humor berättar Christof om orglar så att även den mest omusikaliska förstår.

Ett tiotal Säterbor passade på att besöka orgelläktaren när Christof höll öppet för allmänheten. Den som ville fick även krypa in i den stora orgeln stort som ett fritidshus.

Ändå är Säters kyrkorgel liten jämfört med vissa orglar i England och på kontinenten. Piporna som mäts i fot kan vara upp till tio meter höga. Då handlar det om mycket dova toner.

Christof Pülschs mission är att marknadsföra kyrkorgeln som ett instrument som inte bara är förknippats till kyrkan. Han ser orgeln som ett konsertinstrument och vill att även andra ska upptäcka detta.

Orgeln i Säters kyrka byggdes upp 1972 men behöll fasaden från 1800-talet. Orgelkommittén från den tiden bestod av kyrkoherde Folke Dalborg, musikdirektör Sigvard Eriksson och rektor Stig Rohdin. Slöjdläraren Stig Eriksson snidade dekoren efter gammal originalritning.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons