Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkopolitiker oeniga om öl- och vinservering

Annons

Nu öppnar kyrkan för servering av vin och öl i Församlingshemmet i Järna. En majoritet av kyrkorådet har nämligen ställt sig bakom ett förslag om att tillåta den här typen av alkoholservering till slutna sällskap.

- Det är dags att vi intar en modernare syn på våra uthyrningsregler.

Det säger Per Jobs som tillsammans med Marja Kilpiö i Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (posk) står bakom förslaget att ändra församlingens regelverk.

- Beslutet är högst olämpligt! Vilka signaler är det vi vill skicka ut när inte ens kyrkans lokaler får bestå som en fristad när det gäller alkoholservering?

Så kommenterar Mary Ahlén, socialdemokrat, kyrkorådets beslut om att ändra uthyrningsreglerna. Hon var tillsammans med Gunnel Halvarsson (posk) emot förslaget om att tillåta servering av öl och vin till slutna sällskap.

De båda kvinnliga kyrkopolitikerna stred emellertid förgäves. Tio ledamöter röstade för serveringen och en ledamot valde att avstå när frågan gick till omröstning i kyrkorådet.

Per Jobs hävdar att det inte är särskilt ovanligt att det finns möjligheter att servera alkohol i församlingshem runt om i landet.

- Frågan får inte överdramatiseras. Det är viktigt att allmänheten inser vilken resurs vårt församlingshem utgör. Jag tycker det är positivt om vi kan bidra till att fler sällskap vill hyra våra lokaler, anser Jobs.

Men Mary Ahlén tycker att all alkoholservering borde bannlysas i Församlingshemmet.

- Som kyrkopolitiker har vi ett ansvar, inte minst mot den ungdom vi så ofta beklagar oss över. En middag i Församlingshemmet kan gott serveras utan inslag av alkohol, tycker hon.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons