Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkoledare hotar rösta bort regeringen

Annons

Två framträdande kyrkliga ledare hotar att uppmana de kristna väljarna att inte rösta på regeringsalliansen i nästa val, 2010.

Orsaken till hotet är regeringens förslag att tillåta utländska kvinnor att komma till Sverige för abort, skriver de två ledarna i ett i debattinlägg på lördagen.

"Vi sörjer över att detta lagförslag backas upp av en kristdemokratisk socialminister, Göran Hägglund. Det är för oss obegripligt att han stöder detta förslag och samtidigt hävdar att detta skulle krävas av EU, vilket vårt lands främste expert i EU-rätt professor Ulf Bernitz bestämt förnekar", skriver biskopen i Sveriges katolska kyrka Anders Arborelius och föreståndaren i Filadelfiaförsamlingen i Stockholm, Sveriges största Pingstförsamling, Sten-Gunnar Hedin i Dagens Nyheter.

De framhåller att kristdemokraternas huvudsakliga väljarbas är kristen och påpekar kd:s utsatta läge i väljaropinionen, strax över fyraprocentsspärren för att väljas in i riksdagen.

"Åker kd ut ur riksdagen får det tveklöst konsekvenser för alliansen.

Arborelius och Hedin skriver att de tillsammans med majoriteten av kyrkoföreträdare "kanske tvingas att aktivt medverka till att förminska alliansens chans att bli omvald".

"Vi vädjar till regeringen att inte pressa oss till detta".

De två kyrkliga ledarna anklagar motståndarna för "aggressivitet" och "självgodhet". De ifrågasätter vilka som har råd att resa till Sverige för abort, en resa som de kallar abortturism. De hävdar att i praktiken är det "bara de som har det mycket gott ställt och till varje pris vill genomgå en sen abort".

"Som kristna tycker vi att det luktar hyckleri när man säger sig vilja hjälpa utländska kvinnor".

TT

Mer läsning

Annons