Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkoherden som gillar att resa

Annons

Han föddes i Gårdsby, Kronobergs län, men växte upp i Leksand. Bergmark tog studenten vid Fjellstedtska skolan i Uppsala.

Han bestämde sig för att bli präst och prästvigdes 1959. Han är teologie doktor i kyrkohistoria med missionshistoria och har gjort avhandlingen "Kyrka och sjöfolk" 1974.

Bergmark har tjänstgjort som präst i bland annat Hull, England, Stockholm och Göteborg.

Dessutom var han kyrkoherde i Rättvik under åren 1987-1997.

Under 70-talet var han vice ordförande i Svenska kyrkans arbetsgrupp, Kyrkans samhällsansvar och inom Västerås stift var han under ett antal år på 90-talet ordförande i stiftets samhällsnämnd.

Han har också varit ordförande i Dalarnas distrikt av Broderskapsrörelsen.

Ingemar Bergmark är fortfarande synnerligen aktiv. Han är ledamot i stiftsfullmäktige sedan 1989, s. Han är vice ordförande i stiftsstyrelsens samhälls- och församlingsutskott, ledamot i budgetberedningen, ledamot i internationella kommitten.

Dessutom är han ordförande i ledningsgruppen för predikofortbildningsprojektet "Tolk och talare" och aktiv i stiftets alkohol- och narkotikaförebyggande arbete.

Han är också sedan ett antal år ledamot i styrelsen för Dalarnas museum.

Bergmarks intressen i övrigt är att besöka barn och barnbarn och att tillsammans med hustru Kersti (tidigare bibliotekschef i Leksand) göra resor, både inom och utanför Sverige.

Mer läsning

Annons