Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkoherden i Orsa lämnar församlingen

Annons

Kyrkoherde Tore Skytén har tackat för sig i Orsa församling.

I förra veckan lämnade han in sina nycklar med motiveringen att han inte har något mer att tillföra församlingen eller kyrkorådet.

- Det akuta situation som uppstått är besvärlig, men jag tror att den har uppstått genom ett missförstånd och att vi ska kunna reda ut det hela, säger kyrkorådets ordförande Ulla Skeppstedt.

Sedan en tid har det varit känt att Tore Skytén skulle tillträda en tjänst som kyrkoherde i Åhls församling. Det var också uppgjort att han under april och maj skulle arbeta kvar i Orsa på halvtid, i väntan på en ny kyrkoherde.

Den överenskommelsen är nu bruten i och med att kyrkoherden lämnat tillbaka sina nycklar. Anledningen är att Skytén fått vetskap om att ett par medarbetare i församlingen skrivit till kyrkorådet och framfört kritik mot hans sätt att vara som kyrkoherde.

Tore Skytén har avböjt att kommentera sitt ställningstagande. Inför kyrkorådet har han dock redogjort för sin syn på det hela.

- Det är olyckligt att det här utspelet kommer i ett läge, då jag är på väg att lämna församlingen och då församlingen, enligt min uppfattning, är på väg att återhämta sig.

I den kritik som framförts har Tore Skytén framställts som en dominant och hårdför ledare.

Tore Skyténs egen slutsats är mer en undran än en anklagelse.

- Kan det möjligen vara så, att det under en längre tid i församlingen saknats en tydlig ledning och en samlad politisk vilja?

Ulla Skeppstedt, kyrkorådets ordförande, beklagar djupt att Tore Skytén nu lämnat även den överenskomna halvtidstjänsten.

- Hur vi ska lösa den uppkomna situationen, jobbar vi som bäst med. Situationen blev akut först i onsdags förra veckan och nu försöker vi lösa frågorna efter hand. bland annat har vi kontakt med stiftet och får hjälp därifrån.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons