Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkogårdsmiljön respekteras

Annons

- Visst händer det då och då att vi kommer i kontakt med personer som upptäcker att de blommor som man satt på familjens grav helt enkelt försvunnit, men på det hela taget tycks Ludvikaborna respektera kyrkogårdsmiljön.

De blommor som kommer på villovägar kan visa sig vara utrensade av kyrkogårdspersonalen, eftersom de vissnat. Men visst händer det oftare att blommor försvinner ur sina vaser än att utsmyckningar, som exempelvis duvorna som är placerade på gravstenarna, försvinner.

- Till och från har vi också uppmärksammat att blomvaser försvunnit, men det är numera ett ganska litet problem eftersom vi har satt upp automater, vid vattenkranarna, där man kan låna vaser. Förr var det mera vanligt att man hade sina personliga vaser.

- Det förekom att man hade vaser med ingraverade namn, och när sådana försvann var det givetvis extra sorgligt, säger Andersson.

Några tilltag av den sort och omfattning som man nu kan rapportera från Smedjebacken var det länge sedan vi såg till, säger Andersson.

Per Andersson är angelägen om att den som drabbats av skadegörelse eller stöld vid sina gravar hör av sig så att personalen kan vara observant på fenomenet.

- Då och då händer det att några av de duvor som kröner vissa gravstenar försvinner, men i de flesta fall handlar det om rena pojkstreck och utsmyckningarna hittas ofta slängda någonstans. Vi har ett litet lager av duvor liggande så att vi kan komplettera utsmyckningarna vid behov, men faktum är att vi bara har två sådana rapporter under hela året, säger Per Andersson.

Däremot kan inte de drabbade räkna med någon ekonomisk ersättning för den sortens skada, men han nämner ett annat fall där kyrkogårdsförvaltningen gick in med ersättning.

- Det var i samband med snöröjningsarbeten som vi råkade skada en gravsten och i det fallet gick vi in och betalade ut ersättning för skadan.

Om Ludvikaborna visar respekt för sin kyrkogård vid Ludvika Ulrika kyrkogård så finns det tecken som tyder på att det är litet si och så med den saken vid Lyvikskyrkogården.

- Där kan vi helt enkelt inte ha den offentliga toaletten öppen längre.

- Den har emellanåt använts som "övernattningsrum" av mindre nogräknade människor och det har till och med hänt att man brutit loss, och forslat bort, såväl toalettstol som tvättställ.

- Det är naturligtvis inte bra att inte kunna erbjuda allmänheten den service som en toalett utgör, säger Per Andersson.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons