Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkobygge försenas

Annons

-Det troliga är att bygget kan starta i höst och vi har skissat på att det kommer att pågå under ett halvår.

Därmed skulle det möjligen kunna bli invigning vid midsommartid 2007.

Denna spekulation vill Per Andersson inte kommentera utan nöjer sig med att nya kyrkan säkert är inflyttningsklar under nästa år.

-Just nu arbetar vi i en lokalbehovsgrupp med att utreda vad som behöver finnas i nybygget. I gruppen ingår tiotalet personer, både anställda och politiker, och vi har bett kyrkorådet om riktlinjer om vilken verksamhet vi ska ha i dessa lokaler.

Vid den anlagda branden tidigt på morgonen den 15 januari förstördes en stor del av Lillkyrkan, bland annat de lokaler som användes för barn- och ungdomsverksamhet och verksamhet riktad mot de äldre. I stort sett var det bara själva kyrkosalen som klarade sig.

-Kyrkosalen har de börjat luktsanera den här veckan och det arbetet tar några dagar. Men vi kommer ändå inte att kunna använda kyrkosalen eftersom det saknas sakristia, toaletter med flera lokaler, upplyser Per Andersson.

Han gissar att det blir bestämt under våren hur nya Lillkyrkan ska se ut lokalmässigt och att kyrkofullmäktige tidigt i höst kan ta det formella beslutet om att begära in anbud på nybygget.

Den nya delen blir förmodligen ungefär lika stor som tidigare, men man kommer att välja andra lokallösningar än de som var på modet när Lillkyrkan byggdes 1973.

-Vi tänker inte bygga så att det blir att se ut exakt som förut. Det fanns en del brister med prång och andra tokiga lösningar som vi nu ska undvika.

Även om Lillkyrkan var, som det heter, fullvärdesförsäkrad, så kommer nybygget ändå att kosta Ludvika församling miljonbelopp, gissar fastighetschefen.

-På försäkringen har det gjorts avskrivningar i form av så kallade åldersavdrag på ytskikt, elinstallationer och annat.

-Dessa åldersavdrag uppgår till omkring 500 000 kronor.

I avvaktan på beslut och genomförande av bygget hålls gudstjänsterna i den så kallade källarkyrkan, i hyreshuset Slånbärsgården på andra sidan Hällvägen. Kyrkan hyr dessutom tre lägenheter i höghuset Krusbärsgården 2. Här bedrivs bland annat en del av barnverksamheten.

Dessa extraordinära kostnader för hyror betalas till vidare av försäkringsbolaget, men enligt Per Andersson är det inte säkert att försäkringen täcker kostnaderna under hela perioden fram till att nybygget är inflyttningsklart.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons