Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkobyggaren Lars Ridderstedt fyller 80

Annons

Inte mindre än hundra nya kyrkor och församlingshem har han sett byggas . Det skedde under den intensiva kyrkobyggnadsperioden på 1950- och 1960-talen. Fyra av dessa har han ritat själv: Strömsbruk, Sunnersta, Sågmyra och Sälens fjällkyrka - alla byggda av trä. Amsbergs kapell är hans idealkyrka. Den har stått modell för kyrkorna i Sälen och Sunnersta i Uppsala.

- Han blir nog byggmästare som morfar, sa hans mamma Hilda i Borlänge, när hon såg Lars rita hästar och hus i femårsåldern. Och det blev han också men det tog sin tid. Först var det scoutrörelsen som fångade hans intresse. Han blev patrulledare i Stora Tuna kyrkliga scoutkår - fader Jacob var kyrkvärd - och sedan avdelningschef och kårordförande i Wasakåren i Uppsala. Som scoutledare kom han i kontakt med Anna Cederström på Kungshamns gård, dit han så småningom flyttade.

Studenten tog han på Fjellstedtska skolan i Uppsala, där han var tecknare i skoltidningen Vår front. Under en orgelandakt 1952 i domkyrkan fick han idén att starta en kyrkobyggnadsbyrå. För att kunna göra detta började han läsa konsthistoria för Gregor Paulsson med Teddy Brunius, Göran Lindahl och Allan Ellenius som studiekamrater och vägledare

Med stöd av Yngve Brilioth och Anders Diös startade Lars 1956 Småkyrkobyrån i Uppsala. Lars prästvigdes 1957 och blev 1958 kyrkobyggnads- sekreterare i Stockholm med Helge Ljungberg som ordförande i det gamla kyrkbyggarsällskapet.

Drömmen om en landsomfattande rådgivningsbyrå fanns kvar. Med hjälp av Gunnar Hultgren kunde han 1962 starta Kyrkans byggnadsbyrå i det gamla skolhuset på Klara kyrkogård. Jubileumsåret 1968, när Kyrkfrämjandet fyllde 75 år, arbetade sex personer på byrån. Lars fick stipendier och reste till USA, bildade ett ekumeniskt råd för kyrkobyggandet i Stockholm och föreläste i kyrkoarkitektur på Tekniska Högskolan.

Sedan hans äldste son och Lars hustru Lena avlidit med kort tids mellanrum lämnade han det kringflackande livet som rådgivare och sökte sig till Björklinge, där han blev kyrkoherde och kontraktsprost. Här fick han tillfälle att skapa ett nytt församlingshem och restaurera kyrkan tillsammans med arkitekten Lars Holmer. Den gamla prästgårdsladugården förvandlades till sockenmuseum.

När han gick i pension 1989 började han ägna sig åt doktorandstudier och författar-verksamhet. Tidigare hade han givit ut några böcker om kyrkoarkitektur. Nu skrev han en bok om natur- och miljövännen Anna Cederström och hennes gård Kungshamn. Under 1950- och 1960-talen samarbetade han med arkitekterna Peter Celsing och Sigurd Lewerentz. Om deras sakralarkitektur skrev han en doktorsavhandling och disputerade 1998 vid fyllda 73 år.

En av hans ungdomsvänner Allan Parkman, förde in pensionären Lars i Samfällda kyrkofullmäktige i Uppsala med motiveringen "Vi behöver gamla prostar i samfälligheten". Där fick Lars som ledamot i kyrkogårdsnämnden uppdraget att skriva en bok om den gamla kyrkogården. Den kom ut 2001 och har sålts i två upplagor. Över hundra teckningar i boken har utförts av författaren själv, som under sin rekryttjänstgöring vid Svea livgarde gick på kvällskurser i teckning hos Otte Sköld. Just nu arbetar han med en bok om sin mammas födelseby, Tjärna, i Stora Tuna socken. År 1967 tog han initiativet till en släktförening med moderns släkt, som i dag har 300 medlemmar.

Sedan 1983 bodde han ofta i Falun hos sin livskamrat Karin Nisser, som avled 2000. 1990-2002 var han kaplan vid Falu gruva och utkommer inom kort med en liten bok om alla gruvkaplanerna från 1600-talet till vår tid.

Högtidsdagen den 24 oktober inleder han med att predika i högmässan i Mikaelskyrkan, där han kom med i Josef Eriksson kyrkokör för precis 60 år sedan. Att få fira mässa har alltid varit Lars stora glädje. Sångrösten har han fått i arv av mormor Brita från Gimsbärke. Hans mest omtyckta fritidssysselsättning är att få sjunga. Han har varit medlem i OD i 52 år och några av veteranerna kommer och hjälper honom med sången i Mikaelskyrkan. Efter högmässan blir det mottagning på V-Dala nation, där Lars är hedersledamot och ordförande, i V-Dala Gille.

Mer läsning

Annons