Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkoakustik hotas

Annons

Vi är många som ofta njuter av musik och sång i kyrkan, vare sig det är kyrkokören under högmässan eller särskilda arrangemang. Det är högtidsstunder. Ingenstans gör sig körsång, orgelmusik eller för den delen mycken annan musik så bra som i kyrkan.

Men nu har kyrkorådet bestämt att ändra akustiken i Stora Kopparbergs kyrka. Såvitt jag förstår är orsaken att man kan ha svårt att höra det talade ordet på vissa platser.

Den planerade åtgärden kommer att försämra akustiken för musik. Solister och finstämd musik når i dag fram utan elektronik. Efter ombyggnaden kommer många att behöva hjälp av mikrofoner och högtalare.

Detta vet kyrkorådets ledamöter, men en majoritet av dem är ändå beredda att betala priset. De väljer att försämra ett av Dalarnas äldsta och bästa musikrum.

Vi som bidrog med medel till den nya orgeln har särskilda skäl att känna oss förda bakom ljuset när kyrkorådet först förmår musikälskare att bidra med flera hundratusen kronor till en ny orgel, för att något år senare försämra villkoren för denna. Det är ovärdigt.

Det måste vara flera ledamöter som är mycket skeptiska till beslutet. Jag vädjar till er att få beslutet omprövat. Du som vill påverka kyrkorådet beslut - skicka ett mejl till storakopparberg.forsamling@svenskakyrkan.se

URBAN WALDENSTRÖM

Mer läsning

Annons