Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrklig tradition i graven

Annons

- Sedan jag slutade 2003 har jag hunnit med 1300 konserter, sedan dess har min efterträdare fortsatt traditionen, berättar kyrkomusiker Mats Åberg.

Lunchmusiken kommer att upphöra och ersätts med eftermiddagsmusik vissa lördagar.

Lunchmusiken har varit ett trevligt inslag i vardagslivet i staden, även om det sällan varit några större skaror människor som sökt sig till kyrkan för avkopplande lunchmusik.

- Mellan åtta och 30 lyssnare har det varit, undantagsvis upp emot 50. Men det har alltid känts meningsfullt att spela, både för troget återkommande lyssnare som tillfälliga turister.

- De trogna lyssnarna kommer nog att sakna lunchmusiken, jag vet speciellt en Falubo som kommer att sakna lunchmusiken, han har inte missat en konsert på alla år, berättar Mats Åberg.

Mats tycker att lunchmusiken har en funktion att fylla, men samtidigt har han full förståelse om kyrkan vill förnya sig.

- Visst känns det lite tråkigt att man lägger ner denna institution, men när man nu bestämt sig, känns det ändå roligt att jag får spela avslutningskonserten, förklarar Mats.

Speciellt högtidlig blir den sista föreställningen med anledning av att Mozart skulle fyllt 250 år på fredag, vilket föranlett till ett Mozart-firande under hela veckan i staden.

- Jag var med 1991 och spelade i kyrkan då vi firade 200-årsjubileum av Mozarts födelse, det var en magisk kväll, minns Mats, som naturligtvis på Lunchkonsertens sista kapitel kommer att bjuda på musik av Wolfgang Amadeus Mozart.

LILLIS ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons