Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkbyelev får inte välja gymnasiet i Hedemora

Annons

Vi lämnar dispenser för att gå i gymnasiet i Hedemora när elever kommer från Stora Skedvi, men inte när de kommer från Kyrkbyn.

Svaret fick Hans Richaud (m) från Sune Hemmingsson (c), vice ordförande i gymnasienämnden Borlänge/Säter på en enkel fråga vid senaste sammanträdet i Säters kommunfullmäktige.

Richaud frågad om varför en flicka från Kyrkbyn i Stora Skedvi inte får gå i gymnasiet i Hedemora, trots att hon vill det.

Säter och Borlänge har ett gymnasiesamarbete och grunden är att eleverna från de båda kommunerna ska gå i gymnasieskola i Borlänge eller Säter om utbildningen finns där.

I vissa fall kan dispenser ges, till exempel när det gäller ur resesynpunkt, men även av medicinska eller sociala skäl.

Hemmingsson redovisade från vilka orter i Skedvi dispenser ges för studier i Hedemora och Falun. I år gick 54 elever från Säters kommun i gymnasieskola i Falun och 48 i Hedemora, varav 48 är elever som fått dispens.

För de 48 eleverna i Hedemora betalar Säter 4,4 miljoner kronor och för de 54 i Falun 3,7 miljoner, sammanlagt 8,1 miljoner. Av summan är det 3,8 miljoner för elever som fått dispens för studier i gymnasieskola utanför egna gymnasieområdet.

- I fallet med flickan från Kyrkbyn glöms en väsentlig sak. Föräldrarna har flyttat från Hedemora, flickan har sina anhöriga där och båda föräldrarna jobbar i Hedemora. Reglerna för byar och gymnasietillhörighet bör revideras, plus att även känslomässiga aspekter måste beaktas, framhöll Hans Richaud.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons