Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkans unga ger hopp om en framtid

Annons

Svar till Rosen och Anonym:

Jag känner ett behov att tydliggöra vem som utesluter vem: Vi präster har ändå givits utrymme att "slippa" utdela välsignelse över samkönade relationer om vi anser att det går emot vår personliga tro och hållning i frågan.

De som skrivit på protestlistan vänder sig emot att någon av oss präster ska ge välsignelse över samkönade relationer. De menar att det är mot Guds vilja. Dessa protester syftar alltså till att utestänga alla homosexuella som valt att ingå partnerskap och vill få sin relation välsignad.

Det finns på samma sätt fortfarande utrymme för alla manliga präster i Svenska kyrkan att "slippa" tjänstgöra tillsammans med en prästvigd kvinna, om de anser att det går emot deras personliga tro och hållning.

Men dessa bröder i ämbetet anser att det i grunden är fel att över huvud taget låta prästviga kvinnor. De vill alltså utesluta kvinnorna ur prästämbetet.

I båda fallen handlar det om att man inte nöjer sig med det utrymme som givits att själv agera utifrån sin personliga tro. Man begär dessutom att hela kyrkan ska rätta sig efter dessa gruppers hållning, som dessutom utgör en liten minoritet inom Svenska kyrkan.

Denna lilla grupps anspråk kan kännas smått absurda. Flertalet präster är villiga att både välsigna samkönade relationer och tjänstgöra tillsammans med prästvigda kvinnor.

Svenska kyrkans ungas åsikter överensstämmer med Svenska kyrkans i fråga om homosexualitet, främlingsfientlighet och kvinnosyn. Deras skrivelse är bara ett tydliggörande, och får som logisk följd konsekvenser för de enskilda präster som valt att göra avsteg från Svenska kyrkans grundhållning.

Jag tror att det är viktigt att se att Svenska kyrkans unga här arbetar för en öppen människosyn. Det ger mig hopp om framtiden för kyrkan.

INGA-LILL ÖRNERFORS MODIN PRÄST I SVENSKA KYRKAN, HEDEMORA

Mer läsning

Annons