Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkans dräkter visas upp

Annons

Programmet heter "Kyrkoårets färger i skrud, dräkt och koral" och är en uppvisning av kyrkans textilier, prästernas mässhakar och Leksandsdräktens olika kombinationer.

- Det speciella i Leksand är att både prästernas och församlingens klädsel har växlat med kyrkoåret, säger Margareta Ridderstedt på Riksantikvarieämbetet i Stockholm.

Under kvällen ska hon berätta om de skatter som gömmer sig i Leksands sakristia. Leksands kyrkokör sjunger koraler från hela året. Programmet har satts upp två gånger tidigare, 1997 och 1998.

- Det var väldigt vackert, och många har frågat efter det igen, säger samordnaren Kersti Jobs-Björklöf.

Nu sätter man upp det igen med anledning av att det Nordiska hemslöjdstinget hålls i Tällberg i helgen. Ett 70-tal deltagare därifrån kommer till kyrkan.

Programmet startar vid första advent och fortsätter med resten av året. Även livets egna högtider som konfirmation och bröllop finns med.

Kersti Jobs-Björklöf har engagerat ett tjugotal kvinnor från Leksand, Djura och Siljansnäs för att visa upp Leksandsdräktens mångfald. Per-Olof Lif och Fredrik Lautmann agerar mannekänger med mässhakar.

Antikvarie Margareta Ridderstedt berättar att en mässhake är ända från 1860-talet.

- Det är en svart som användes på allvarsamma dagar, som långfredagen.

Hon berättar att Leksandsdräkten inte är ensam om att ha haft många olika halskläden och förkläden. Men det är nästan bara i Leksand som det har levt kvar.

- Dessutom är dräkten spännande eftersom den har varierat mellan byarna, detaljer som hatten har sett olika ut i olika byar, säger Margareta Ridderstedt.

MARIA ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons