Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkans arbetsmiljö kritiseras

Annons

Svenska kyrkan har stora problem med arbetsmiljön.

Systematiskt arbetsmiljöarbete saknas liksom åtgärder mot stress och för hög arbetsbelastning, konstaterar Arbetsmiljöverket som hittills skrivit cirka 20 förelägganden.

Arbetsmiljöverket (AV) har granskat arbetsmiljön inom Svenska kyrkan under en längre tid. Mer än 600 inspektioner har gjorts i församlingarna och vid 150 tillfällen har verket träffat anställda, förtroendevalda och berörda fack för att diskutera arbetsmiljöfrågor.

Det har handlat om vem som har ansvaret för arbetsmiljön, vilka kunskaper och resurser som finns och om församlingarna har ett skyddsombud som företräder de anställda.

Tillsammans med Församlingsförbundet och regionala skyddsombud valdes ett antal församlingar ut för inspektion och i stort sett alla påträffades brister. Det förekom bland annat inget systematiskt arbetsmiljöarbete, skyddsronder och riskbedömningar genomfördes inte regelbundet, det var oklart vem som hade ansvar för vad och det saknade åtgärder mot stress, arbetsbelastning och konflikter.

Enligt Arbetsmiljöverket har tillsynen lett till en konstruktiv dialog med kyrkans företrädare på olika nivåer och församlingarna har börjat ta itu med arbetsmiljöarbetet. I ett 20-tal fall hittills har dock förelägganden skrivits ut på grund av att brister som framkommit inte åtgärdats och verket utesluter inte att det kan bli aktuellt med vite om inget görs.

TT

Mer läsning

Annons