Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkan vill skjuta gäss

Annons

Problemet med kanadagässen vid kyrkan i Söderbärke har pågått i flera år. Kyrkan har tidigare agerat för att få bort gässen och problemet kvarstår. Det har inte kommit några kanadagäss till Söderbärke ännu denna vår, men Wallmark räknar med att de ska komma i början av maj och nu vill de vara beredda när gässen invaderar kyrkogården.

Det har dock visat sig att församlingen inte behöver söka tillstånd för skyddsjakt, det räcker med att ta kontakt med kommunen. Där bedöms det om det är lämpligt att någon av kommunens jägare gör en insats.

Problemet med gässen på kyrkogården är flera, dels är det all den avföring som gässen lämnar efter sig, dels handlar det om att gässen äter upp allt som församlingen och anhöriga planterar på kyrkogården och vid gravarna.

-Det är fruktansvärt att se när gässen har varit på kyrkogården en natt, nyplanterade växter som är avknipsade och avföring över allt.

Enligt Wallmark är det så mycket avföring att besökare på kyrkogården inte kan komma fram till sina anhörigas gravar utan att trampa i avföring.

Även hos personalen finns det en oro för vilka följder den stora mängden kanadagäss kan få med hänvisningen till fågelinfluensan.

Han är medveten om att i rollen som kyrkans företrädare kan detta tolkas som att kyrkan griper in i det som Vår herre har skapat.

-Jag förstår tanken, men i detta läge måste ingreppet ställas mot den sorg och förtvivlan som följden blir av kanadagässens besök, säger Thomas Wallmark.

Han har noterat att problemet med kanadagässen inte bara handlar om kyrkogården.

-Det är samma problem på Hagudden vid badplatsen, där folk ska vara och bada.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons