Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkan tillbakavisar kritiken

Annons

Kyrkoherde Willy Ekström ser inget anmärkningsvärt i att Kjell Lagerquists namn inte lästes upp vid minnesgudstjänsten.

- Minnesgudstjänsten riktar sig till de som var medlemmar i församlingen och är en helt kristen högtid, säger Willy Ekström.

Willy Ekström klargör att han inte vill kommentera det enskilda fallet. Men poängterar att den som valt att lämna svenska kyrkan har gjort det utifrån olika skäl.

-Det kan handla om att man tillhör en annan tro, exempelvis är muslim, eller väljer att tillhöra någon frikyrka och vi anser att det är viktigt att respektera dessa skäl, säger Ekström.

Om någon som inte tillhör kyrkan avlider finns det en möjlighet för kyrkoherden att besluta om att hålla en kristen begravning, trots allt.

-Men beroende på vilket skäl som ligger bakom får det hela avgöras i varje enskilt fall, ibland kan det kännas fel med en kristen begravning och då avstår vi, säger Ekström.

Han poängterar dock att kyrkan åtar sig att hålla en kristen begravning inte innebär att den avlidnes namn kommer att läsas upp vid minnesgudstjänsten.

- Det handlar om en kristen gudstjänst och då vore det fel att läsa upp namnen på de som inte tillhör församlingen, säger Ekström.

Han understryker att det handlar ytterst om en etisk fråga.

- Vi måste dra gränsen någonstans och då har vi valt att sätta den vid kyrkotillhöriga och ej kyrkotillhöriga.

Han har svarat på brevet till familjen Lagerquist, men vill för övrigt inte kommentera den enskilda händelsen.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons