Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkan tappar medlemmar

Annons

- Det är fler som har begärt utträde än vad vi hade räknat med. Det är bekymmersamt, säger Anders Berglund, kyrkoherde i Hedemora-Garpenberg kyrkliga samfällighet.

Runt 150 personer har valt att lämna församlingarna i Hedemora och Garpenberg i år. Förra året handlade det om 80 personer. I Husby församling har 33 personer begärt utträde i år jämfört med 20 förra året.

Enligt Anders Berglund och Ebbe Kindblom, kyrkoherde i Husby, är trenden med fler som begär utträde allmänt utbredd. Men den kampanj som drivits av Aftonbladet där man uppmanat människor att lämnat kyrkan kan också ha en viss roll den senaste tiden.

- Vi har fått in en del av Aftonbladets utträdestalonger och jag tror att de som stod och vägde om de skulle gå ur eller ej kan ha påverkats av kampanjen, säger Anders Berglund.

- Vi har bara fått in två talonger från Aftonbladet men visst kan det ha spelat viss roll, säger Ebbe Kindblom.

Ekonomin är ett av de tyngst vägande skälen till att folk går ur svenska kyrkan, menar Anders Berglund. Ebbe Kindblom poängterar att verksamheten i den egna församlingen också spelar roll.

- Lokalt har vi haft ett år där all verksamhet gått på sparlåga på grund av sjukskrivningar och vakanser. Om vi ska få människor att stanna kvar i kyrkan måste vi nu arbeta mer aktivt utåt mot våra medlemmar, säger han.

Anders Berglund menar att kyrkan måste möta det allt större bortfallet med att bli bättre på att informera om kyrkans verksamhet. Begravningar, vigslar, Barn- och ungdomsverksamhet och socialt arbete är några av de saker man är med och sponsrar om man är med i Svenska kyrkan i dag.

- Vi måste bli bättre på att berätta vad vi gör med pengarna, konstaterar Anders Berglund.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons