Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkan startar förskola

Annons

- Maxtaxan har förändrat villkoren. Alla 4-5-åringar går i förskola, det betyder stora barngrupper - och glest i leden för kyrkans barntimme. Skolkontoret och församlingen har redan mötts i förberedande dialog kring planerna för fri förskola i Vika, säger Gunnel Kjellemo.

I bästa fall kan fria förskolan starta till hösten.

- Vika är ett ungt samhälle med många småbarnsföräldrar och det råder positiva tongångar för fri förskola.

- Kyrkan söker sig ut i samhället. Vi talar ofta om hur vi rätt ska möta den lilla människan. Att starta fri förskola är ett utmärkt sätt, att i tidigt skede och mindre barngrupper skapa balans, arbeta med barnets självbild och trygghet.

20 småttingar står i behov av omsorg i Vika. Tolv barn kan få plats i fria förskolan. På torsdag kväll möts Vikabor och församling, för diskussioner om en fri förskola med kyrklig profil.

Församlingen, som förankrat friskoleplanerna hos kyrkorådet går sedan vidare.

Skolkontoret har lovat hjälpa till med kostnadsberäkningar och ansökan till Skolverket. Skolpengen får ligga till grund för fria förskolans lönekostnader, resterande medel täcks via varje barns förskoleavgift.

En blivande skollokal är redan utsedd. Gamla sockenstugan ger plats för tolv barn, två förskollärare och en bespisningsperson.

Kyrkoherde Gunnel Kjellemo är entusiastisk.

- Vika har alla förutsättningar att lyckas med fri förskola, i en omgivning med lek, bad och naturskön miljö inpå knutarna.

BIRGITTA KNIFSTRÖM NORDÉN

Mer läsning

Annons