Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkan satsar på unga

Annons

Via affischering, annonser och arbetsförmedlingen fick hugade erbjudandet om det ovanliga sommarjobbet. Ett första gäng på tio deltagare - 14-17 år - plockades alltså ut till familjefest-

projektet. Längre fram ska ytterligare en grupp avlösa och den gruppen blir då verksam i

Smäckestugan.

Upplägget är också lite annorlunda för att vara sommarjobb. Kyrkans ungdomsledare Anders Jers och Karolina Andersson håller i verksamheten men ungdom-arna har också fått ta itu med en hel del själva i planeringsarbetet.

- De har getts mycket eget ansvar, berättar Karolina Andersson.

I projektarbetet har ingått lägerverksamhet i Tyngsjö, lite sysslor bland de kyrkliga trädgårdarna och några andra aktiviteter. Tyngdpunkten ligger dock på Familjefesten.

Den tarvar en hel del organisation och ungdomarna har tilldelats olika ansvarsområden. Hästskokastning, fiskdamm, trekamp, bildspel, miniteater, godisregn samt grill- och kaféverksamhet är några inslag att ombesörja.

Minipjäsen - betitlad "Godis?" - tar några minuter att avverka och ger sig in på temat godiskonflikt. Den ska visas ett par-tre gånger dagligen. Bland scenfigurerna återfinns en tjejkvartett där rollerna exemplifierar olika karaktärer. En clown och en godisuppfinnande professor är andra ingredienser i dramat som förhoppningsvis ska ge framförallt de yngre besökarna en upplevelse.

Kyrkan är arena för pjäsen och där kommer också att visas ett litet bildspel som skildrar något av församlingens verksamhet.

Det är kommande tisdag-torsdag som Familjefesten avverkas och förhoppningen är förstås att utöver ortsborna också försöka fånga upp lite av danspubliken.

Mycket att förbereda således och det gäller alltifrån brödbak till att putsa upp Prästöns skjul till kafévärdighet.

- Det var inte så kul att städa skjulet, konstaterar en av deltagarna.

Och reaktionen är förståelig; den rustika byggnaden må ha sina kvaliteter men inte är kafé den första associationen som dyker upp när man tittar till skjulet.

Men det finns inget skäl att tro annat än att kyrkans sommarjobbare ska lyckas fixa till en fin liten servering i den grönskande juli-idyllen på Prästön till öppningsdags.

För helt klart tycks deras ovanliga uppgift stimulerat och svetsat ihop gruppen.

- Det här var det bästa sommarjobb man kan få, är ett omdöme.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons