Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkan satsar miljoner på biobränsle

Annons

Sedan en tid värms kyrkan och församlingshemmet i Järna upp med pellets. Detta sedan en ny panncentral byggs bakom församlingshemmet och ett vattenburet system dragits in i de båda byggnaderna. I Vansbro har kyrkan och församlingsgården anslutits till fjärrvärmenätet och nu är det allts dags att se över uppvärmningen av kyrkorna i Nås och Äppelbo.

Konsultföretaget ECC Teknik AB har gjort en projektering för de två kyrkorna och kommit fram till att pellets är den bästa lösningen för kyrkan i Nås. En pelletsanläggning beräknas kosta 1 112 000 kronor och då ingår även en kulvert till de fristående personalutrymmena. Konverteringen beräknas ge en årlig besparing av uppvärmningskostnaderna med 96 000 kronor.

Även personalutrymmet och förrådet vid Vansbro kyrkogård, som inte ligger inom fjärrvärmenätet, ska få en mer ekonomisk uppvärmning. En investering på 30 000 kronor till en luftvärmepump ska enligt ECC Teknik AB ge en årlig besparing med 12 000 kronor.

För kyrkan i Äppelbo rekommende konsulterna en bergvärmeanläggning till en kostnad av 600 000 kronor men där anser kyrkonämnden att elförbrukningen är så pass låg att den beräknade investeringen inte är motiverad.

- Snittkostnaden för uppvärmningen i Äppelbo under de senaste tio åren ligger på drygt 48 000 kronor, vilket är väldigt lite för att vara en kyrka, säger Högosta Elof Johansson i kyrkonämnden om beslutet att inte byta värmesystem i Äppelbo kyrka.

Investeringarna i övrigt har klubbats av kyrkonämnden men gäller för Nås kyrka under förutsättning att bidrag med 30 procent till konverteringen beviljas av länsstyrelsen.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons